onsdag 27 augusti 2008

Tror jag skall köpa en trisslott...

... för allt går så bra just nu.

.

fredag 22 augusti 2008

Tävling imorgon

Håll tummarna för oss imorgon, då är det tävling! Känns bra, inte hunnit bli så nervös än. Men som Peter säger - vad är det att vara nervös för? Jag brukar egentligen bara vara nervös för att Saffe inte skall klara veterinärkontrollerna... Men gör han inte det så gör han inte, det är väl inte mer med det.

Förberedelserna har iallafall gått som dom ska. Saffe hade druckit en hel hink med vatten i natt, jag har packat, badat hästen, plockat fram alla papper (dom glömde jag en gång. Ej kul) och skall snart gå ut och ge hästarna nattamaten och linda Saffe. Peter har sömmat om honom och han känns lugn och fin.

Båda småtjejerna var dräktiga, så i vår blir det två föl, om allt går som det var tänkt. Båda efter San Pellegrino. Tror att Omega får i början på april, och Parodie ganska sent, nån gång i juni... Vi håller tummarna för det oxå, när vi ändå är på gång!

Och på söndag startar Madde... Mycket nu.

.

onsdag 20 augusti 2008

Vatten

Nu är det problem. Saffe dricker för lite. Sabla häst.

Har gett honom extra salt ett par dagar, hoppas att det får honom att känna sig törstig snart... Och så gör jag betforen jättevattnig, så han får i sig lite vätska där. Men han äter ju en del gräs och så är det inte så varmt så han känner sig väl helt enkelt inte törstig då... Men han brukar alltid dricka lite efter motion, och det är ju bra iallafall.

Han gick en lugn tur med Madde i måndags på en knapp timme, och så samma idag men med lite högre tempo (Han var sabla pigg!) Han känns bra så jag hoppas att allt kommer gå bra på lördag. Jag har ju lovat coachen (Peter) att försöka rida lite fortare än sist och det är ju det målet jag har satt upp för i år oxå - lite bättre för varje tävling. Träsksvängen är väldigt fin så det borde gå att rida ganska fort där. Hoppas att vädrets makter är med oss oxå.
Fick ryttarmeddelandet igår. Nio startande i min klass (50 km tävling) men det det stod inte vem. Iallafall så blir vi nog max åtta, Ingela tror inte att hon och Lilja kan starta p.g.a. Liljans sår. Tråkigt, men det är sånt som händer.

Imorgon skall småtöserna dräktighetsundersökas. Jag kan inte följa med för jag ska jobba över (jippi). Men idag hade Parodie tappat grimman och det var inte busenkelt att få på den igen. Vi kände att vi måste göra det ikväll, för dels har Peter inte tid imorgon, och så är han ensam då oxå. Hon är så rädd om sina öron så vi höll på i 20 min och mutade med morötter och trixade lite, och till sist fick vi på den. Tricket var att knäppa upp grimman i nacken så man inte behövde ta den över öronen, samt att ge henne en massa morötter samtidigt.

Det går framåt med stallbygget! Nu är det bara ("bara") boxdörrar kvar. Och så målning förstås, men det får man ta när man hinner. Saffes och Nalles boxar skall oxå rustas upp men det får kanske vänta tills i vår, vi får se. Om ni inte visste det så kan jag berätta att virke inte direkt är gratis... Jag är nästan lovad en sadelkammare till nästa höst oxå, jag håller tummarna för att det går. Jag får lite halvpanik av att ha grejerna i stallet, om ni fattar hur jag menar. Och så 3/4 av alla saker på magasinet. Passar inte mig alls, men det får va så sålänge. Men Peter är så duktig på att bygga så han svänger nog ihop det snabbare än man tror :-)

Har haft ont i huvudet i flera dagar nu... Men jag tror det mest är ovana, tillbaka på jobbet efter semestern. Det är lite högre ljudnivå på jobbet än hemma, lixom. Jag tror att det kan ha ett samband med att vi har 28 barn och 5 vuxna på ytor byggda för 22 barn... Men det är bara vad jag tror.

.

lördag 16 augusti 2008

Toppenpass idag


Idag var det ju då dags för dressyrlektion för Åsa. (Åsa är bäst)
Peter åkte iväg tidigt in till stan med Madde för snabbjobb, så Saffe gick själv en stund innan jag tog in honom. Han kändes lite spänd, men ingen större fara. På väg till ridbanan var det en riktigt ruskig tjurkalv som låg i bakhåll men vi klarade oss förbi med livet i behåll. Jag var i god tid idag, eftersom det var ett tag sen vi var borta på ridbanan och vi vet alla hur Saffe kan vara då...

Red fram lite och så kom Åsa. Ingela var inte med idag men det hade ni kanske redan fattat. Vi började med att flytta undan för skänkeln på en stor ått-volt i skritt och trav, sedan flytta bakdelen på volt i skritt och trav, och så tagen bakdel på volt i skritt och så avslutade vi med lite galopparbete. Saffe var... sagolik. Han var så stadig och fin i formen, vi hittade en lugn, långsam, jämn takt i traven, han gick på tygeln i galopp och han flyttade bakdelar och bogar som aldrig förr. Hon som satt uppepå skötte sig oxå bra, när hon kommer ihåg att räta på sig... Kort sagt ett toppenpass idag, det är så roligt när det känns så. Givetvis gick han emot lite bitvis och jag tappade både det ena och det andra, men vi fick ihop det till slut och alla övningar gick super iallafall ett par gånger. Kul!

Madde har gått snabbjobb idag, hon var het sa Peter men hon hade iallafall känts fräsch. Lite svårt att känna när dom ligger på, men han tyckte nog det iallafall.
Nalle longerade jag en stund, han haaaaaatar det. Det är det absolut i särklass tristaste han vet, men han gör det. Jag tycker att det är en ganska bra motionsform när dom bara behöver röra på sig lite, men det tycker inte han...
Parodie och Omega har blivit lite led-tränade idag. Omega behöver iofs inte det, men hon får ju hänga på när vi ska byta hage såklart :-)

Peter har jobbat vidare i stallet och jag har städat hela huset. Så nu är det fint och det är skönt. Säga vad man vill om städning, men det är lättare att koppla av när det är fint runt omkring en.

.

fredag 15 augusti 2008

Parodie försvunnen!

Helena går ut och fodrar, släpper ut hästar vid halv sex. Lagar staket som "ramlat" ner. Räknar hästarna 1, 2, 3, 4, 5. Stämmer. Går in och lägger sig igen. Sover en stund, äter frukost, myser lite med Peter. Vi går ut vid tio-tiden. Peter räknar hästar. 1, 2, 3, 4... En gång till: 1, 2, 3, 4... Stämmer inte! Parodie är försvunnen! Staketet är helt överallt, inga spår av Parodie. De andra hästarna är helt lugna och verkar inte ha märkt att hon är borta (taskigt).
Paniken är ett faktum. Var f-n är hästen!? Hur länge har hon varit borta? HUR kom hon ut, staketet är ju helt!? Börjar leta i grannskapet, frågar alla vi möter, ingen har sett en stor brun häst på fel plats. Har nån stulit henne? (Inte troligt men jag erkänner att tanken svävade förbi) Letar, Peter åker runt till grannarna med bilen, jag springer över åkrar och kollar grannars hästhagar men ingenstans finns Parodie. Vi utvidgar sökområdet åt det håll som av nån anledning känns mest logiskt att hon gått åt. Och där! Skarpögda Helena ser en förvirrad Parodie stå i ett hörn på en veteåker. En återvändsgränd, staket och kohagar på tre håll och hon vet inte riktigt vad som hänt/händer. Jag ropar försiktigt och hon tittar på mig men står kvar. Hon är ju så väldigt skygg så man får ta det varligt. Peter och jag går sakta emot henne, med en bit emellan oss så hon inte ska känna sig anfallen, men ändå lite inringad. Jag pratar hela tiden och Tack Gode Gud för att jag tog med havrehinken! Hon vänder och kommer gående emot mig, tar en tugga havre men kastar sig bakåt när jag försöker ta i grimman. Ok, vi börjar om. Prat, prat, prat, lite havre och så fick jag ta henne. Hon verkade närmast glad att vi kom och hämtade henne, hon var nog lite vilse. Så var hon jättesnäll när Peter gick hem med henne, och nu i natt får dom gå i en annan hage med massa el i staketet, så vi hoppas att det är rätt antal hästar imorgonbitti...

Saffe gick en runda tillsammans med Madde idag, han kändes pigg och glad och imorgon är det dressyrlektion. Vet inte om Ingela kommer med, hon spelar hemlig.
Nalle gick en lugn runda igår så han fick vila idag.

Peter har gjort klart en vägg i stallet idag. Han är så duktig! Jag hittade faktiskt en bild från hur stallet såg ut när vi flyttade in, ska sätta in den tillsammans med en bild när allt är färdigt sen, så får ni se hur händig min sambo är. Det kommer att bli jättefint.

Bara en vecka kvar till tävling. Ojdå.

.

tisdag 12 augusti 2008

Underbart


Vår lill-semester i Stockhom var helt suverän. Vi bodde på ett bra hotell, Birger Jarl på Tulegatan (rekommenderas!), vann pengar på travet och hade helt ok väder.
Vi promenderade en hel del, var ute på Djurgården, Vasamuseét och Skansen. Ingen av oss hade varit på Skansen på ungefär 25 år, så det var kul! Tittade på alla djuren och promenerade omkring och bara hade det mysigt. Gick på bio en kväll, "The Dark Knight", senaste Batman för er som inte visste det. Den var riktigt bra men kanske en aning för lång. Om dom hade tagit bort ungefär 20 min våld så hade det blivit mer lagom. Mest impad blev jag av Christian Bale´s röst när han var Batman. När han var sig själv lät han som vem som helst, men som Batman - COOL! :-)
Vi åt på Kungshallen faktiskt ett par gånger (älskar det) och var på IKEA och shoppade loss. Nytt soffbord bl.a. och så en massa smått och gott. There is no place like IKEA.

Saffe skulle ju vila i fem dar, kanske ni minns. Det tyckte Saffe var en skitdålig ide´, så i fredags fm när när han och Madde gick i lill-hage och betade fick han plötsligt för sig att forcera staketet. Har inga bevis för att det verkligen var han eller vad som verkligen hände, men han är starkt misstänkt (Madde gör nämligen ALDRIG nåt dumt enligt hennes husse) Och när dom då var ute båda två så skulle det ju skenas runt. Och runt. Och runt. Och så en sväng på stora vägen. Till slut sprang smartona in i stora hagen så vi kunde få tag på dem. Dom var blöta av svett och flåsade rejält. Så fick dom ett litet träningspass, det var ju trevligt. Saffe fick ett litet sår på höger bak men inget allvarligt.

Under tiden som vi var på fastlandet tog mina föräldrar och Peters pappa hand om djuren. Dom har inte direkt snålat med maten (Det var inget klag, bara ett konstaterande) så överskottsenergin var ett faktum. Madde har sprungit runt som en yr höna i hagen hela dagen, och Saffe har hängt på lite då och då, så jag longerade honom i ca 10 min för att han inte skulle vara helt störd på hoppningen på kvällen. (Fast han var lite seg under longeringen för det tycker han är så b)

Hoppningen gick bra! Det var bara Ingela och jag och en sabla massa hinder. (Och så Erling då förstås) Vi hoppade studs-serie och det var SUPERkul! Jobbigt för hästarna men som sagt roligt. Lilja och Ingela hoppade som dom aldrig gjort annars. Gillade Erlings uttryck angående Liljas självkänsla: "Hon hittade sig själv i serien nånstans" :-)
Serien var hinder-studs-hinder-galoppsprång-hinder-galoppsprång-3studs, om ni fattar. Lite kort var den för att dom skulle träna på att bli kvicka i fötterna. Vi hoppade den åt båda hållen och det gick fint. Jag fick jobba med att hålla om med benen (nähä?!) och räta upp mig (nähä?!) Sabla skit att man alltid skall göra samma gamla trista fel. Sen gjorde jag en annan av mina klassiker, när vi skulle hoppa bana. Saffe var rädd för ett plank (som inte ens jag var rädd för för det var så lågt) och stannade. Vad gör Helena tror ni? Rätt svar: Lägger fram handen. Effekten av det blir, just som ni trodde, hästfan stannar. Jag visste precis vad jag gjorde för fel, ändå gjorde jag det tre gånger. Men men, skam den som ger sig och till slut gick det riktigt fint.
Mot slutet kändes Saffe skum. Stannade och verkade som att han skulle kissa, men nej. Flåsade lite och tappade bakbenen när vi hoppade. Vi klurade lite och kom fram till att han nog bara var trött. Han hoppade ju trots allt ganska många språng totalt och serien fem-sex gånger. Så når vi kom hem linimentade, masserade och lindade jag honom, la på täcke och lät honom stå inne. Han bukandadaes lite lite när han stod på gången, men så när han kom in i boxen så kastade han sig över maten och sen kissade han. Peter är ute och fodrar nu, han skulle kolla så allt var ok. Ska tempa honom imorgonbitti och hålla lite extra koll några dagar så får vi se.

Dagens boktips - Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Say no more. Men vi har det jävligt bra i Sverige.

p.s. Gjorde misstaget att ställa mig på vågen idag. Tänker inte säga vad det hamnade på men jag kan säga 1,5 kg upp under semestern. Satans jävla helvete. d.s.

fredag 8 augusti 2008

Semester på riktigt

Ikväll åker Peter och jag på semester till Nueva El Stockholmo. Vi skall bo på hotell, gå på trav (Jubileumspokalen... men Commander Crowe är sjuk och det är ju fan), gå på stan och så naturligtvis IKEA. Ska bli både roligt och skönt att komma ifrån några dagar och ha semester "på riktigt" och inte renovera eller gräva eller rensa eller fixa och dona, utan bara vara och ha det fint :-)

Saffe får en 5-dagarsvila nu, tyckte han hade gjort sig förtjänt av det. Dels känns han så himla fin, dels har han gått så hårt. Idag tyckte jag mig ana lite snor, men jag hoppas att jag såg fel... Han får iallafall vila lite och bara ta det lugnt, han oxå. Vi har satt av en liten bit av vallen till Madde och han, tror jag nämnde det... Dom äter och äter och Madde är redan tjock. Hon är liksom en viktpendlare... (Den som ändå var det. Jag är alltid tjock)

Madde är ofräsch, stackars liten. Hon skall behandlas när vi kommer tillbaka från fastlandet och så är det lite vila för henne oxå. Vet inte exakt vad det är än, men det är förmodligen vänster bak. Hon hängde töm i starten igår och galopperade litegrann, men hon gick i mål och fick tid, iallafall, och det var ju det som var det viktiga den här gången. Om hon inte fått tid i raden skulle hon bli tvungen att kvala och det är alltid trist.
Vår vän Roger Hassborg tog en dubbelseger, Grattis!
Pappas häst Cooper var bara dålig. Ibland är dom det, utan orsak lixom. Då blir man sur, men det är bara att bita ihop och gå vidare.

Nalle går med töserna och det går bättre och bättre även om han inte älskar dom. Hans öga rann lite igår men jag åtgärdade snabbt (har ju tyvärr rutin på det...) och idag såg det fint ut igen. Han fick gå med Saffe igår när Madde var inne på travet, då var han glad. Stackarn, men han får ha det så här en period nu, tills stallet är klart och Parodie åker. Fick förresten på henne flugpannbandet idag, hon har varit så rädd innan. Men idag gick det, efter lite finurlande. Hon vänjer sig ju för varje dag, men hon är lite "älgig" och det märks att hon inte är hanterad mycket alls, för hon kan gå över en och knuffas och bli rädd för minsta lilla, men som sagt, sakta men säkert, ett steg i taget...

Peter är så duktig och städar bilen, jag skall ta och göra nåt nyttigt jag oxå. Typ... Läsa Hus & Hem?

.

onsdag 6 augusti 2008

Semesterdagarna flyger iväg...

...men så är det väl för alla, antar jag.

Idag har vi hunnit med alla fem hästar och det känns bra. Saffe och Madde fick en tur i förmiddags, ganska lugnt, lite motion bara. Nalle en lugn tur på eftermiddagen och båda småtjejerna borstade.

Peter renoverar i stallet för fullt. Han har gjutit golv igår och idag, han är så duktig. Skulle ha tagit före och efter-bilder, men glömde (såklart) att ta före... Ni får se när det är klart istället. Det kommer fortfarande att vara lite nivåskillnader i golvet men helt klart bättre iallafall. Saffe kommer få Maddes box, Madde kommer få ta Nalles gamla och så Omega i Saffes gamla, den blir stor som en fölbox. Nalle får stå kvar i fängelset. Stackars han, men livet är hårt mot rymmare... Han gillar för övrigt fortfarande inte att gå med stona men han vänjer sig nog snart. Det går iallafall bättre än sist jag skrev, nu kan han gå lite med Omega, tills Parodie kommer på att hon måste sära på dem...

Hade lektion för Erika och Nicke ikväll. Det går framåt för dem, det känns ju kul att ha del i det. Nicke är så snäll och lär sig så fort, men det har han förstås alltd gjort. För er som inte hängt med från början kan jag säga att Nicke är en gammal travare som heter Earl Nickie och som jag och mina föräldrar ägde tills februari, då vi sålde honom till Erika. Han var trött på trav och det var dags för honom att få bli ridhäst. En uppgift som han alltså sköter gallant!

Imorgon är det trav på Visbytravet igen, och vår kära Mads skall ut. Jag håller tummarna som vanligt. Hon är så duktig på träning och så bryter hon ihop när det är tävling... Vi får hoppas att hon snart hittar sitt inre lugn. Pappas häst Cooper Noa Bells startar oxå. Han bodde ju hos oss några månader när pappa var sjuk, så det är inte utan att han står mig ganska nära han oxå.
OBS! Detta är dock inga speltips! Ni bör kanske inte sätta hela lönen på någon av dem (även om en liten slant inte behöver vara fel...)

söndag 3 augusti 2008

Det är verkligen kul att anordna saker...

Idag var det dags för långritt anordnad av mig. 2 pers förutom jag dök upp. Kul med uppslutning! Men vi tre red iallafall en trevlig runda och Saffe uppförde sig exemplariskt. Det märks att han är i fin form, för när dom andra var trötta så vi måste vila så andades knappt Saffe. Känns bra!

När jag kom hem från succe´n så hade Peter rivit ännu mer i stallet och det kommer bli bra när han är klar, har jag en känsla av. Vi skall ju göra om två av boxarna så en av dem blir lite större och den andra får sin dörr lite smartare placerad. Under tiden vi gör detta så har vi bara två boxar vi kan använda så Nalle får gå ute med stona. Dom har fått en ny stor hage, tror jag nämnde det igår... Nalle lyfte inte på huvudet under de första fem timmarna han gick där, och han struntade totalt i tjejerna. Nu ikväll så började han undra lite vad det egentligen var som pågick, och Parodie jagade bort honom, men det går nog bra bara dom får lite tid. Ska släppa honom med bara surpuppan Parodie ett tag så kanske det går bättre när hon inte behöver vakta Omega.

Saffe och Madde fick en lite mindre grönhage som dom har fått gå i halva dagen ungefär. Dom "får" ju inte äta lika mkt gräs, men dom var glada för sin lilla plätt, verkade det som :-)

Imorgon är det jobb här hemma på gården som gäller, måla, göra rent i hagar och lite stallrenovering förstås...

lördag 2 augusti 2008

Victory!

Börjar med gårdagen...

Att vara statist under filminspelning var SKITtråkigt. Låt er inte luras av att det låter glamouröst för det var det fanimej inte. Visst, det var trevligt att bli sminkad, men där tog det kuliga slut. Gå till inspelningsplatsen - nej ni behövdes inte ännu - gå tillbaka - oj nu behövs ni - nej det gjorde ni inte - stå där i 10 min och rör dig inte och säg inget - nu behövs ni inte - nu behövs ni - nej det gjorde ni inte. Kort sagt - Trist.

Trav igår, Gotlandslöpningen vanns av Colombian Necktie som gjorde ett toppenlopp. Thomas Uhrberg som körde kör trevligt (= använder inte pisken som om livet hängde på den) Däremot så tycker jag att det inte är ett dugg trevligt att se en del andra proffskuskar sitta och hyvla på sina topphästar oavbrutet med pisken under upploppen. Jag fattar att man vill vinna, men nån måtta får det väl ändå vara... Det var 200000:- i förstapris i nämnda lopp och det är väl alltid fint att få med sig det hem, men vissa tyckte jag gick till överdrift. Det som är konstigast, eller i vilket fall TRÅKIGAST är att dom kommer undan med det! Varför vågar man inte ge proffskuskarna böter eller avstängning för drivning!!? En del beter sig ju som idioter... Det blev ett sabla liv när en proffstränare slog sin häst när den inte ville gå in i stallet, men i loppen då? Är det ok att spöa hästarna där, eftersom man då kör om pengar? Jag börjar tycka att norrmän är smarta, där får man inte köra med pisk i lopp. Om jag vore spökontrollant på Visbytravet skulle travet gå mer plus.
Jaja, tråkigt är det när vissa beter sig illa. Dom allra flesta gör dock inte det och jag GILLAR verkligen travfolk över lag. Dom har en avslappnad inställning till sina hästar och beter sig för det allra mesta väl.

Våran alldeles egna Tinas Madde galopperade igår. Jag vill inte prata mer om det.

Och så idag... Dagen idag skulle Saffe och jag ut och backträna. Men först: Koterapi. Fråga mig inte varifrån jag fick den briljanta ide´n för det vet jag inte. Följande utspelade sig under vår ridtur:

S = Saffe
H = Helena

S: - Det går kor där framme...
H: - Vi gillar kor. Nu går vi. (I tanken: snälla söta rara kossor, stå stilla)
S: - Jag tror inte jag vill. (stannar)
H: - Det tror jag nog att du vill. (driver på)
S: - Nej! (Panikvänder)
H: - Jo! (Vänder tillbaka)
S: - Nej! (hoppar ut i åkern)
H: - För helvete Saffe, nu drar du kornas uppmärksamhet till dig! Är det smart?
S: - (tystnad)
H: - Då kompromissar vi och går i åkerkanten.
S: - Ok.

Dagens ros vill jag ge till de underbara korna som stod så snällt och stilla och bara tittade vänligt på oss när vi gick förbi. Jag är skyldig er en tjänst!
Dagens koterapisession alltså lyckad! Victory!

Vi gick vidare till backen men när vi kom dit var det helt plötsligt SJUKT mycket flugor, vi kunde inte se och inte andas. Vi gick upp och ner ett par gånger men fick ge upp - det var olidligt. Så vi styrketränade lite off road istället, travade på asfalt en bit och gick hem. Hemma fick han duscha och sen gå ut och... ja just det, rulla sig...

Peter och jag håller på att göra ny hage. Det blir ingen andraskörd på vår vall i år, så då gör vi hagar istället så får dom gå och beta det som finns. Nalle skall få flytta över till stona och gå ute och äta hur mycket som helst, medans tävlingshästarna ska få gå i egen hage och bara äta några timmar om dagen.

Nu står Peter och stressar mig för jag skall göra mig iordning för vi ska på släktträff... Skynda skynda....