söndag 30 november 2008

Kalla fakta

Efter att ha sett kvällens avsnitt av Kalla fakta kände jag att det var befogat med ett andra inlägg idag. Idag handlade det om ett ämne som jag är lite insatt i, nämligen travsport. Eller framförallt drivningen inom travsporten. Och jag måste säga att det var faktiskt lite onyanserat. Det blandades äpplen och päron, om ni förstår hur jag menar.

Börjar med att definiera begreppen lite. "Felaktig drivning" behöver inte vara att man spöat hästen så att armen går ur led. Nej, det kan även vara att man viftat i luften med spöet, slagit på vagnen med spöet, eller liknande. Alltså inte bankat på hästen, utan helt enkelt använt piskan på ett sätt man inte får.

Jag har skrivit i min blogg tidigare om vad jag anser om drivningen på travbanorna. Jag anser att det är ALLDELES för slöa regler och att de som spöar sina hästar borde hängas, efter att de först betalat en FET bötessumma samt blivit ifråntagna sin placering i loppet. Jag vet att det är många kuskar och tränare som är onödigt hårda mot sina hästar och det är för jävligt. Som sagt, dom borde dö en plågsam död. MEN jag vet OXÅ, vilket inte framgick på tv ikväll, att de allra flesta hästarna inom travet måt UTMÄRKT. De får bra vård, mat, träning och allmän omvårdnad. Deras skötare är mycket förtjusta i hästar (och då sina "egna" i synnerhet), annars skulle de väl inte hålla på med det?
För spelarna blir det som det sas i slutet av programmet "hästarna är bara en siffra som man spelar på". Men glöm inte fotfolket... Det är dom som är viktigast. Och de allra flesta proffstränare säger nej till sina hästägare om dessa vill pressa hästarna för hårt. Ingen tjänar på om hästen blir skadad eller tappar gnistan.

Om det är så som det sas i programmet, att en av Sveriges största travtränare håller på och ger sina hästar elchocker för att dom ska springa "in i mål" ja då vet jag inte... Elektriska stolen känns helt enkelt för vänligt. Jag tillåter mig dock att tvivla, fast jag samtidigt vet att dessa anklagelser har funnits i flera år, och nånstans ifrån kommer dom väl...

När jag tävlar använder jag inte spö. Saffe skall gå för att han vill, och jag skall ha sett till att träna honom så pass bra att han orkar både fysiskt och mentalt. Men jag använder ibland spö på träning. Jo, det är sant. Döda mig om du själv har ryggen fri. Jag SLÅR dock honom inte, det behövs inte, men jag använder det som korrigering, en förlängd skänkel. På detta sätt används det även inom travet (men där som förlängd arm, då) Vår kära Madde t.ex. önskar jag ibland att Peter ville smälla till när hon går runt och hotar med att sparka (Där är jag lite hårdare än Peter. Han tycker inte det gör nåt så länge hon inte sparkas. För mig räcker det att hon hotar. Hon ska passa sig.) Hästar måste lyda. Det är en fråga om säkerhet. Att däremot slå dem för att de skall springa fortare än dom egentligen kan, det är ju bara sjukt.

Och blödande hovar för att dom gått barfota har jag faktiskt inte hört talas om, men säger dom det så... Visst kan hästar bli lite sulömma, men det brukar gå över så fort dom fått på sig skor igen. (Jag försvarar inget, vet man att hästen är ömtålig - skor på, enligt mig)

Här på Visbytravet skulle dom inte ha några ekonomiska problem om jag fick ha hand om bötfällningen för felaktig drivning. Det finns ett par jubelidioter som skulle ha betalat ett par miljoner i böter i så fall. När dom får nån fjantig 500-ing i böter så biter det inte. Jag håller helt och fullt med Dennis Ek i Kalla fakta, böterna är för låga. Jag kan tycka att för hård drivning skall bötfällas med samma summa som förstapriset i loppet. Ha! Inte många som skulle driva för hårt då va?
Måste återigen bara säga att dom allra, allra flesta kör snällt på sina hästar. Jag tycker det är ok att driva på upploppet, tala om för pållen "att nu gäller det!", men inom rimliga gränser. På Visbytravet är dom flesta bra på det. Men puckon vill jag ha avstängda på livstid och bötfällda med ett par mille. (Och dödade)

Viktigt att komma ihåg i sammanhanget är ju oxå att det finns rötägg överallt. Inom hoppningen har jag ett flertal gånger hört domaren gå in och säga nåt i stil med "ta det lugnare med spöet". Kanske inte i de högre klasserna, men ändå. Jag menar bara att för att några slår sina hästar så betyder inte det att travet är en enda stor hästplågarindustri.

Jaja, det här är ett ämne som jag kan skriva om hela natten om det bara är så, men jag tror inte så många skulle läsa. Kortfattad sammanfattning då:

* För hård drivning skall bötfällas hårdare
* Djurplågare skall dö en plågsam, långsam död
* Travhästar mår över lag väldigt bra
* Rötägg finns överallt
* De som jobbar med hästar gillar för det mesta hästar = vill dem väl

Tror det var allt. Men jag får säkert anledning att återkomma.

Avslutar med ett citat från www.travsport.se

"Felanvändning av spö
Att missbruka användandet av spö skall ej tolereras, t.ex. att få en redan distanserad häst att springa fortare, om hästen är obenägen att svara på drivning eller om en häst utan tvekan är på väg att vinna. Alla typer av spömärken efter tävling indikerar skada."

.

Barack Obama

Idag är det första advent och jag har småpyntat lite. Adventsljusstakar och stjärnor. Nästa helg juldukar, sen tomtar. Ni vet.

Satt och såg CBS 60 Minutes alldeles nyss. Det var intervju med Barack och Michelle Obama. Tänkte på när jag såg en intervju med Bush. Väldigt skilda känslor. Obama verkar genuin, jordnära, ärlig. Bush kändes överlägsen, snobbig, oärlig. Mina känslor för Bush har mer än stärkts under tiden som han varit president, jag står för att jag tycker han är ett pucko. (Kan jag hamna i fängelse för det här?) Jag hoppas att mina känslor för Obama oxå kommer att stärkas, att det visar sig att - precis som jag tror och hoppas - han kommer bli en utomordentlig president.

Har ätit chilinötter. Undrar varför. Det är inte ens gott.

Mätte mitt midjemått. Trodde ni att ni skulle få veta vad det var? HAHA då är ni dummare än jag trodde. Klart som fan att ni inte får veta det men jag kan säga en sak: Nej, jag är inte nöjd. Inte nöjd alls.

Hästarna mår bra. Imorgon börjar Saffes hårdträning. Min oxå?

.

måndag 24 november 2008

28 i vilopuls

Ja, det hade Saffe i fredags. Så lågt tror jag aldrig att han har legat, kanske håller han på att dö? Jag räknade flera gånger, men det blev 28 varje gång. Ja, då är det väl så. Är han så fantastiskt vältränad? Vilat sig i form?!

Ikväll så var vi ute en halvtimme och pulsade i snön i skritt. Han tyckte det var lite jobbigt men samtidigt så gillar han ju att jobba så det var inga problem. Det var delvis ganska djup snö, så det blev lite muskelträning. Det börjar ju dra ihop sig nu, snart dags att börja träna på allvar igen (= rida även när det är dåligt väder :-/) Det är roligt att träna lite hårdare, men det är ju lixom ännu roligare om det är fint väder... Skall ringa Åsa igen, så hon får skälla på oss lite, det kan vi behöva.

Madde är under behandling igen (Erkänn att ni blev ganska förvånade nu va?) Det är nåt nytt preparat, ungefär som tuppkam men det ges som pasta direkt i munnen. Har för mig att hon skall ha en liten dutt varje kväll nu i två veckor. Det kommer nog bli sagolikt bra sen.
Omega och Nalle mår bra. Har faktiskt inte ridit Nalle sen avramlingen... Jag blev så rädd. HAHA, hoppas ni inte gick på den.

Använde förresten skritt-täcket idag. Love.

Hade lite problem att komma till jobbet i morse. Sabla mycket snö och så typ 900 sekundmeter blåst, eller nåt sånt. Svårt att se och halt som fan. Men jag tog mig dit. Fick höra när jag kom fram att dom sagt på radion att dom rekommenderade folk att stanna hemma. Skolorna var stängda, bussarna gick inte. Men vet ni va? Vi på förskolan hade ju såklart fullt ändå. Say no more. Jag säger bara: Say no more.

Snö imorgon oxå, 6 plusgrader på onsdag. Suck.

.

onsdag 19 november 2008

Massage

Blev ingen ridtur idag, det snö-regnade ganska kraftigt ikväll... Så det blev borstning av de tre som var hemma (Madde var i stan på snabbjobb) och så fick Saffe massage. Det är jobbigt som fan, men han gillar det och han får det tyvärr alldeles för sällan....

Skulle hinna med en hel massa ikväll hade jag tänkt, men så fastnade jag ute i stallet (Händer det bara mig?) och städade och borstade och friserade lite och myste rent allmänt. Sen blev det tempo tempo när jag kom in, laga mat, göra rabarberpaj, elda, diska, vika tvätt, kolla på travet på tv (under tiden) maila runt lite viktiga grejer... Har nu dammsuga, duscha och ÄTA rababerpaj kvar innan Greys Anatomy. Fast ätandet blir nog under tiden för jag är rätt mätt nu och lär inte orka än på ett tag.

Blabla, intressant det blev idag.

Always at the top.

.

lördag 15 november 2008

Skrattar bäst som skrattar sist

Idag bestämde jag mig för att ta en barbackatur på min 21-åriga häst Nalle. Det var ju så kul sist! (Egentligen hade jag tänkt ta en tur på Saffe men han hade tappat en halv sko)

Nalle är världens snällaste häst. Så idag när han blev lite busig och försökte bocka när vi galopperade så höll jag på att ramla av för att jag skrattade så mycket åt hans fånigheter. Skrattar bäst som skrattar sist. 5 minuter senare låg jag i diket och såg Nalles svans försvinna i fjärran. Detta var inte så bra för min rygg som ni vet redan var av sen tidigare.
Jag har ramlat av Nalle några gånger (jag har trots allt haft honom i 12 år) och inte EN ENDA gång har han stannat för att kolla hur det gick för mig eller om jag vill hänga med hem. Nejdå. Han springer hem. (Om jag skulle ramla av i ett ridhus springer han 25 varv innan han stannar) Alltså får jag promenera hem, som tur var bara 300 meter eftersom vi var på hemväg. Under tiden hinner jag fundera på följande saker:
1. Hur många kotor är krossade i ryggen/kroppen i allmänhet?
2. Vad fan hände egentligen?
3. Har Nalle trasslat in sig i tyglarna?
4. Varför händer sånt här mig?

Inte så många tillfredställande svar blev det dock. Men Nalle mådde fint, han stod i trädgården och åt gräs när jag kom hem och undrade varför jag dröjde. Jag är MYCKET missnöjd med honom. Satt upp och red en liten bit bara för att. Han kommer bergis va halt imorgon efter att ha galopperat hem som en unghäst. Fjolla.
Vet fortfarande inte riktigt vad som hände, men jag tror att det var plast från en ensilagebal som blåste (det var ju storm) så han blev "rädd". Han är väl aldrig rädd för nåt...

Jaja, jag skall gå ner till soffan igen, det är "Dirty sexy money"-maraton på femman....

.

onsdag 12 november 2008

Mörkerridning

Det blir mycket av den sorten såhär års. Som tur är så har jag många ridvägar häromkring som lämpar sig för den sortens ridning och jag behöver inte bara skritta i veckorna. Har varit ute en sväng ikväll i månskenet och Saffe skötte sig riktigt bra. Han fick göra lite övergångar skritt - trav och gick på tygel fint. Han är över lag trevligare nu när han får jobba lite mer igen. Han har gått varannan dag nu ungefär och då är han mycket lyckligare. Även om det inte är så hårda jobb så tycker han att det är bättre än att stå i en lerig hage och glo. Och det kan man väl förstå. Snart skall han få börja jobba på allvar igen och då brukar han bli lite övertänd ibland, men what the heck, man kan inte få allt...

Var och simmade för första gången på typ ett år igeår. 22 längder och så stretching orkade jag med och erkännas skall att jag är lite stel i axlarna idag. Men det var lika tråkigt som jag kom ihåg det, men ändå skönt för det var så lugnt, nästan inget folk alls. Andelningen till att jag slutade simma förut var ju (förutom att vi flyttade ut i ödemarken) alla äckliga gubbar som "av en händelse råkade komma emot en när de simmade förbi eller man simmade förbi dem" Jävla äckel, rent ut sagt. Om man skulle simma om så oj hoppsan, vinglade dom till just då så man fick deras äckliga naglar i sidan eller då helst i tutten naturligtvis.
Tanterna är inte heller nån favorit. Simmar så förbannat sakta så man simmar om dem fyra gånger innan dom hunnit ett varv. Tar bara upp plats och är allmänt irriterande, om än inte alls så som äckelgubbarna. Pensionärs-sim är nåt som simhallen skulle satsa på. En timme om dan då pensionärerna fick komma och simma och alla andra var portade och vice versa. Jag bjuder på den ide´n.

Tillbaks till väsentligheterna, alltså hästarna. Madde gick jobb på banan idag och hade inte känts helt hundra. Jag blir så trött. Men nu är hon lindad med Back on Track så är hon inte hundra nästa gång så vet jag inte ;-) Jaja, hon behöver kanske (förhoppningsvis) bara komma i form igen.

Nalle och Omega mår bara fint. Har ökat Omegas foder, lillfölet i magen är hungrig.

.

söndag 9 november 2008

Barbackatur

Imorse var vi uppe tidigt och tog en sväng. Peter skulle ta en lugn tur med Madde så jag och Nalle hängde på, barbacka. Det var jättelänge sen jag red barbacka! Kommer nog ha lite träningsvärk imorgon... Men det var kul. Nalle är ju så mysig att rida barbacka på, han galopperar ju så bra och så. Så det var skoj.

Sen bar det av till stan för att hämta bror, sen ut till Klinte för att fira farsdag, sen tillbaka till stan med bror och fira Peters far. Hemma igen, ont i huvudet som få, men det går väl över om jag går ner mina 13,7 kg. (Undrar om det hör ihop. Huvudvärken och övervikten, alltså... Gör det säkert.)

James Bond igår då, undrar ni. Ja, det undrar jag oxå, typ. Visst var det action, men nån höjdarfilm kan jag inte påstå att jag tyckte att det var. Om dom hade tagit bort en sådär... 53 mord och lagt in en handling, en liten kärlekshistoria och nån rolig kommentar här och där så hade det nog gått bättre. Fast Daniel Craig är cool förstås :-) Men men, Casino Royale ligger nog ännu etta på "Bond-toppen" här hos mig.

.

lördag 8 november 2008

James Bond

Har varit ute på tur idag. Bestämde mig för att inte börja försiktigt utan red med Peter på en travtur på en mil. Det gick bra och Saffe uppförde sig exemplariskt, så nu får jag ju ta tillbaka alla elaka saker jag sa om honom efter förra ridturen... :-)

Ryggen känns helt klart bättre. Jobbade i fredags, hade ganska ont på kvällen sen, men bättre i morse. Funderade på om jag ridit för lite? Träna (= rida) mer så stärks ryggen, ja det säger ju egentligen sig självt... Kanske skulle ta och träna lite annat oxå, så att magen stärks av annat än fett, if you know what I mean...

Ikväll skall Peter och jag ut och äta och sen på bio. James Bond - Quantum of solace. Ska bli kul, jag gillade den förra med Daniel craig. Har iofs hört att den här skall vara blodig och våldsam, men jag får väl blunda om det blir för läbbigt. Bara kika när han har bar överkropp och så... ;-)

.

onsdag 5 november 2008

Ryggont

Saffe är förlåten. Såklart. Jag har iofs inte kunnat rida för ryggen är typ av. Tror inte att detta är Saffes fel, men hans krumbukter hjälpte knappast till... I alla fall så är han förlåten, han har varit trevlig de små stunder jag har varit ute i stallet. (Har mest legat på soffan med varm vetekudde i svanken)

Har passat på att plugga lite språkutveckling, men jag tycker det är mest inveckling... Kanske klarnar det längre fram? Men de infinita verben skall stå före TSR-adverbialen om det är en V2 fråga, annars skall objektet komma före ett suffix. Eller hur fan det nu var. :-) Tror inte det blev många rätt i den meningen, men vad gör väl det...

Dags att sova. Bara en sak till:

HEJA OBAMA!

.

måndag 3 november 2008

Favorithästar

Mina favorithästar för tillfället:

1. Nalle, Madde, Omega
2. Alla andra hästar jag känner
3. Alla andra hästar som jag ännu inte känner
4. Saffe

Jag är inte speciellt nöjd med den kära Saphir Roy i dagsläget. Beter sig så man får skämmas och tar till råga på allt nästan livet av mig! (Nåja...)
Skulle rida bort till ridbanan för lite lätt böj-å-ställ. Bara att ta sig till ridbanan var ett äventyr. Saffe är rädd för BILAR. För HÄSTAR. För KALVAR. För SPÖKEN SOM INTE FINNS. Saffe hoppar runt på stora vägen (han är normalt trafiksäker...)

På ridbanan: Riktigt bra. Ställer och böjer och galopperar hyfsat.

Hemåt igen. Saffe är rädd för KALVAR. För HÄSTAR. För BILAR. Beter sig som ett jävla pucko så jag får rida i en åker för att överleva och inte bli dödad i en trafikolycka. Hoppar omkring som om han haft en geting under sadeln eller nåt. Vet ni varför? Jo för att grannens russ hade magen att TITTA på Saffe! Ujuj... När jag tror att lugnet har lagt sig så skall vi gå förbi sista grannens ladugård (som är tom) och kohage (som är tom). Han tar ett sånt jävla språng och kastar sig omkring - det har ju gått kor där förut! (Observera att vi gått där flera gånger sedan korna försvann) Min rygg som mådde lite halvdåligt redan innan säger nu adjö och godnatt. Jag lovar att jag blev en decimeter kortare och inte har jag några diskar kvar mellan kotorna. Förbannat, va ont det gjorde! Jag svor ganska mkt över Saffe och sa mkt ovänliga saker, men han förstod ABSOLUT inte varför jag var så sur? Han stannade ju när han såg att det inte var några kor där? (Han kan se så väldigt oskyldig ut...)

Tänkte inte ge honom nån mat överhuvudtaget på ett par veckor, men sen insåg jag att han skulle nog inte fatta hur det hängde ihop. Han är ju inte så smart. Om han är trevlig ikväll när jag tar in OCH på turen imorgon så kanske KANSKE jag förlåter honom. Om jag kan gå imorgon och inte är rullstolsbunden. Fan i helvete vad min rygg gör ont.

(Ursäkta att jag svär men det är för att ni skall förstå att det VERKLIGEN gör inihelvetes ont)

.