lördag 28 februari 2009

Feber...

Åh, äntligen! Back to life! Börjar känna mig ganska normal igen. Började i torsdags, ringde jobbet för att kolla om jag kunde ta lite komp på morgonen för jag kände mig inte riktigt fit. Det gick ju bra. Kom till jobbet, tog tempen (vi har örontermometer på jobbet - superbt) 38,1. Inte så konstigt att jag kände mig slak. Tog tempen igen innan jag gick hem - 38,6. Stannade hemma fredag. Som mest har jag uppmätt min feber till 39,1, det var igårkväll innan Lets Dance.(Och inte fan mådde man bättre av att se det sen, men iallafall...) Tillbringade nästan hela fredagen i sängen med både mitt och Peters duntäcken över mig, huttrande i fosterställning. Natten var jobbig, hostade, svettades, frös, ont i huden... Men så imorse kändes allt bättre. Nere på 36,7 som är min normaltemp. Men så jäkla matt! Trött och seg och lite yr. Så jag vill bara säga till alla föräldrar: Att ge ert barn en feberfri dag hemma innan ni skickar iväg dem på dagis igen är INTE för mycket begärt!

Och Lets Dance... Jag kan inte fatta att Laila sjunkit så lågt att hon blivit ihop med FJANTEN Niclas Wahlgren! Jag brukar alltid rösta på Laila, men inte längre. Nu får hon klara sig utan mig. Hur nu det ska gå...

Har inte ridit sen tidernas begynnelse känns det som. Först var det ju hovblodet och sen skulle jag ju då som sagt bli sjuk. Kommer nog inte rida imorgon heller, iallafall inte om jag inte känner mig enormt mycket bättre än idag. Det är ju årsmöte i WRK imorgonkväll och jag skall vara sekreterare så jag får se till att hålla mig pigg. Hoppas Saffe bara mår bra av en vilovecka mitt i allt. Det är 8 veckor till tävling - hoppas vi är redo. Men han känns fin... Vad jag minns, det var ju som sagt ett par årtionden sen jag red... :-(

Peter och jag skulle ha gått på Män som hatar kvinnor ikväll egentligen, men vi hoppade över det p.g.a. min hälsostatus. Tar det på måndag istället. Har mkt höga förväntningar på den filmen...

Nu måste jag gå ner och kollapsa i soffan igen. Det tar på krafterna att va sjuk.

.

onsdag 25 februari 2009

Kluven




Var detta ett bra avsnitt av Grey´s Anatomy eller inte? Stora frågor att fundera på ikväll. Om ni inte fattat det så gillar jag GA väldigt mycket. Men idag är jag lite kluven. Tycker nog att Meredith kunde fått soloingreppet men det är klart... Det hade väl varit lite förutsägbart kanske... Och Izzie kan dom ta och skriva ur serien nu tycker jag, för det är inget kul att hon går runt och pratar med/har sex med Denny som varit död i några säsonger. Men jag gillar att Meredith och McDreamy har fått ordning på sitt förhållande (peppar peppar) och att den våpiga Rose är borta, förhoppningsvis för alltid. Gillar inte Lilla Grey (Lexie alltså) för jag tycker hon är... jobbig. Och Callie är snyggast av flickorna. Så nu vet ni.

I övrigt så har det varit ganska lugnt idag. Jobbade till fyra, hade fixat stallet på morgonen så sen jag kom hem har jag bara tagit det lugnt. Lagat mat, läst, kollat på tv... Tog in hästarna och kollade så att dom mådde bra...

Ingela är förresten så modig. önskar att jag var lika modig som hon. Hon vågar köra med hästtransport till ridhuset trots att vägarna är halare än snor. Starkt. Hoppas jag kommer dit en dag jag oxå.

.

tisdag 24 februari 2009

Dramatik


Idag skulle Saffe skos. Inget konstigt med det. Det kom blod. Inte jätteovanligt när det gäller Saffe, men psykiskt jobbigt för honom (Han är ju värsta mesen) Vi la tryckförband och det slutade snart blöda så han kunde få sko på lilla hoven. Men ojoj, va det var synd om honom! *s*
Så det blev ingen ridning där idag, masserade igenom honom istället och det gillar han ju. Blir lite för sällan, men tiden! :-(

Red däremot Nalle lite lätt lösgörande på vallen idag. Jag skulle nog kunna rida honom hur länge som helst. Han är ju helt underbar! Lösgjord, mjuk, arbetsvillig (men blir lite trött, kondis ej på topp) Jag ger galoppskänkel, han galopperar lugnt och samlat på tygeln. Jag kan nästan släppa tyglarna och bara styra med vikten. Där har Saffe lite att lära av...

Longerade Madde med sadel. Ja, hon är korkad. Men rätt söt :-) Gick inte lika bra idag som sist, men snart så. Igår så longerade peter henne då sneddar hon hela tiden... Hon försökte lite med mig idag oxå och när jag motade ut henne så måste hon hoppa lite. Hon trasslade så hon ramlade en gång, och då reser hon sig inte. inte för att hon brutit ryggen eller halsen eller så, utan för att hon ska äta snö. Säger inget mer.

Borstade Omega. Ni som inte hann klappa kaninpälsen - sorry. Hon har nästan fällt av allting. Hon får ha dubbla täcken nu ett tag för det är ännu ganska kallt faktiskt.

Har beställt en ny sadel. En bomlös. Tog en budgetvariant för jag vet inte om jag egentligen gillar att rida i bomlöst, men vad gör man inte. älskar jag den så blir det kanske en dyr längre fram. Nu var ju inte den här gratis bara för att den var en budget ska ni tro. Nästan fyratusen pengar fick jag punga ut med. Tur att man är rik. Ha ha, fucking ha.

Och Kronprinsessan och Daniel Westling har förlovat sig. Är det inte rart så säg?

.

lördag 21 februari 2009

Är 13 km längre än 1,3 mil?

Jaja, alltså jag vet att det är lika långt, men vilket LÅTER längst? Iallafall så red jag 13 km (1,3 mil) på Saffe idag och gissa vad? Det snöade! Tänka sig. han var duktig oh pinnade på bra, det var ganska djup snö största delen av vägen. Och Saffe tycker att skritt ät töntigt. Nu fick han ju skritta i vilket fall, men det var under protest.

Longerade Nalle idag, han var pigg och glad och gick i alla gångarter. Ska försöka hinna rida lite på honom imorgon, nu när det är snöigt som han gillar. Han är så långhårig! Och pälsen på halsen går lixom åt fel håll eftersom den är så lång... han ser lite allmänt trollig ut, måste ta och frisera honom en dag.

När jag ändå var igång så longerade jag Madde oxå. Peter fixade med bilarna så jag tyckte det var lika bra att han fick hålla på med sitt. Och tur var väl det :-) Madde vet att jag är strängare än Peter så hon uppförde sig EXEMPLARISKT! Sneddade inte i volten, sparkade eller bockade (nästan) ingenting, travade lugnt och sansat. jag hade träns på henne, det gjorde väl iofs sitt till. Imorgon hoppas jag kunna hinna med att longera henne med halsförlängare, hehe...

Omega fick ökat kraftfoder idag. När dom är så långt gågna i dräktigheten orkar dom inte äta så mkt hö, så vi ökade hennes kraftfoder istället. Hon verkar må bra, är mycket lugnare nu än för bara någon månad sen.

Fick smörja Saffes hovar oxå. Han hade mystiska sprickor längs med hoven. Alltså inte vanliga uppifrånochner-sprickor. Peter kunde inte riktigt säga vad det var heller, men Saffe har iallafall inte ont. Så smörja hovar och så skall jag köpa Biotin på måndag. Det är bara besvär med hästar typ :-)
Och så provade vi vår tryckutjämnings-vojlock för första gången idag. Köpte den i somras nån gång men det har inte blivit av att prova den... Den är iallafall vit så det såg ju verkligen flashigt ut såklart. Den är även i nåt andas-material och skulle vara ungefär bättre än bäst. Anyway, tyckte den kändes konstig när jag la på den, lixom stel och lite otymplig, men den verkade funka bara fint. Saffe som var ganska svettig var torr under sadeln så den andades tydligen ganska så bra... tyvärr är vitt en olämplig färg till vardags, så jag hänger nog undan den igen och använder en blå vojlock och fårskinnet, eller nåt. Så nu vet ni.

65 mille i jackpot på V75 idag. Hör ni inte av mig på ett par dagar så är det för att jag vunnit. Ha ha, fucking ha.

.

fredag 20 februari 2009

Ja se det snöar...

Snön och snöandet tycks aldrig ta slut. Jag försöker verkligen se det positivt:
* Pulsande i snön är bra styrketräning både för mig och pållarna
* Hästarna är rena och fina när man tar in dem från hagen
* Ungarna har alltid nåt att göra

Har longerat Nalle och Madde idag, och så tömkört Saffe. Eller "arbetat på töm" som det heter enligt en del. Haha, det var nästan lite kul, Madde och Nalle tog vi ut i bara grimma och lät dem springa lite, Saffe fick träns, gjord, benskydd runt om, filt på rumpan och så två linor. Stackarn, inget "bara springa av sig lite" för honom inte. Men han gillar å andra sidan att arbeta, och jag kan nästan inte lina honom i grimma för då kommer travaridiotsidorna i honom fram igen. Med träns arbetar han och inget annat. Han gick riktigt fint idag.

Madde var galen som vanligt. Om nån vill rida in henne så varsågod. Jag gör det inte.

Har varit lite orolig att Nalle skulle vara ofräsch, men han var hur fin som helst. Han gillar bara helt enkelt inte när det är hårt och knöling i marken, så det här underlaget passar honom fint. Däremot börjar han bli lite tunn (!) så jag får öka lite kraftfoder. Han är bukig men tunn över ryggen, om ni fattar. Och dom andra sabla stolpskotten har bitit sönder ett täcke till på honom. Bytte täcke förra helgen för dom hade bitit så mycket i det, och så igår var det här oxå ett hål i. Tur att han har täcke iallafall så det inte var hans rumpa som det var hål på. (Tror förresten det är Omega som är taskig mot honom. Hon är riktigt surig mot honom ibland har jag sett)

Går förresten i illojala tankar. Kan inte säga mer än så, men Ingela, jag nämnde det för dig... Och det var inte BARA p.g.a. den mentala träningen lixom... Men det får vara som det är över sommaren, av olika skäl, så får vi se sen. Åh, vad jag var läckert mystisk. Nu måste ni läsa varje dag hela sommaren tills ni får veta vad det är. Vilken cliffhanger. :-)

Peter, min älskade som ni vet, ligger nere på soffan och kollar trav. Märkligt det där, han sov hur djupt som helst när det var Lets dance (Go Laila, go Laila!) men så fort det var slut så blev han superpigg och ser på trav. Han är för söt. Skall snart gå ner och se utröstningen av LD. Tror George åker. Laila är i mina ögon självskriven vinnare. Tycker juryn bedömmer henne konstigt. "Dålig koreografi så du får dåliga poäng" Ursäkta? Ska dom inte bedöma hur bra hon klarar av den koreografi som den proffessionella dansaren har gjort? Jaja, whatever. Laila för president, säger jag bara.

Imorgon och hela helgen så är det snöträning som gäller för alla i familjen (Utom Omega, hon får dispens) Sköt om er sålänge.

.

onsdag 18 februari 2009

Seriös

Idag var jag och Saffe ute i snöstormen (nåja...) på en sväng. Letade upp lite orörda vägar så vi fick pulsa fram och jobba lite muskler. Mr Överskottsenergi är ju Saffes andranamn som ni vet, och ja... Så är det lixom. Min kära vän och kollega Agnette( http://awestoo.zoomin.se/ ) sa att hennes häst var så pigg oxå men det var bara kul för hon kunde vara lite väl tam annars... Jag håller inte odelat med. Visst är det ett friskhetstecken, men JAG blir ju sinnessjuk!
Men det måste ju vara ganska spännande att vara Saffe ändå. Så många nya saker i hans liv varje dag som han ALDRIG sett förut (postlådor, bilar, buskar, barn, hus... För att inte tala om kor) och dessutom ganska många osynliga spöken därtill. Ja, man somnar iallafall aldrig när man rider Saffe :-) Men jag håller ju oxå med Agnette litegrann, för det är ju bra att han orkar. Men tänk om han unde orka uppföra sig lite bättre istället. Kunde va nåt det.

Ridhuset har vi nästan glömt var det ligger. Men jag vill helt enkelt inte köra med släp i denna halka. Och så ser jag snövallarna på gårdsplanen vid ridhuset framför mig och inser att... nej, vi stannar hemma. Vi jobbar muskler och styrka i snön just nu istället. Det är faktiskt riktigt bra det oxå.

Ni undrar såklart hur vi hade det på IKEA. Fantastiskt såklart. Jag var ju där med Peter och han är bäst. Dessutom är IKEA en av de få butiker (varuhus) som han tycker att det är ok att gå i, så man får passa på.
Vi köpte en bänk som egentligen är en skohylla som vi ställde vid fotänden på sängen som avlastningsbänk. Ska se om jag orkar ta ett kort nån dag. Annars kan ni ju gå in på www.ikea.se och kolla, den heter LEKSVIK. Fin. Vi har blå dynor ovanpå så det matchar.
Sen köpte vi ju en massa annat oxå, det brukar ju ofta bli så när man åker dit.
Tog en sväng förbi Hööks Hästsport när vi ändå var i faggorna. Köpte Radital liniment, har dom slutat sälja det på Gotland? Har bara hittat det som linimentgele´ här, och jag vill ha det tunt så jag kan spraya. Iallafall. Sen köpte jag en väska som jag skall ha när jag åker på tävling till utlandet (haha) eller kanske bara när jag ska åka på tävling rätt och slätt. Tror den funkar att ha med även på Gotland. Och sist men inte minst: En Himalayasaltsten till Saffe som han redan älskar. Den var "lite" dyrare än vanliga slickstenar, men vi snackar saffe här nu, och han är VÄRD det. (Även om han blev skiträdd för en gul elstängselskylt idag som har suttit på samma ställe sen vi flyttade hit och höll på att halka omkull och jag höll på att ramla av) Han verkar gilla det, har iallafall smakat en del på den. Om ni vill läsa om Himalayasalt så kan ni kolla här:
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1741
http://www.stroeh.se/s/shop/artikel/Haestfoder/STROEH-Tillskott/5625-STROEH-Himalayasalt-Himalaya-Saltsten-2-5-3-5-kg.htm

Sist men inte minst: Det är tur att man har katter. Även fast dom spyr och så. För hur skulle det annars gå när man skall organisera om i garderoben? Jag har tur som har Zodiac till hjälp....

fredag 13 februari 2009

Halvsmälta möss och fyspass

Häromdagen när jag kom hem till mitt hem efter att ha arbetat en hel dag med de underbara små änglarna på förskolan där jag arbetar, så väntade mig en ganska obehaglig överraskning. Nämligen musinälvor på köksmattan. Ähum. Tog tag i det med en gång och kastade mattan i tvätten, skällde lite på kattskrället som råkade vara närvarande, och trodde saken var ur världen. Inte då. Gick genom hallen, skulle in i vardagsrummet och göra eld i braskaminen (det var ca 14- inne) men hejdar mig på vägen. För vad ligger på tröskeln? Jo. Framdelen på en halvsmält, uppspydd mus och lite annat gott och mysigt som varit i kattmagen. Helvetes jävlar, var nog det mildaste jag tänkte. Det luktade... inte smultron. Och titta, där lite längre in, på mattan naturligtvis, låg andra halvan uppspydd. Förbannade jävla skit. Skällde på katterna lite till och talade om för dem att jag var MYCKET missnöjd och att dom aldrig mer skulle få sova i vår säng och lite andra såna hotelser, men dom förstod inte alls varför jag var så arg? Dom har väl aldrig i hela sina åtta år långa liv gjort något galet? Satt där med stora ögon och såg på när jag torkade kattspya och använde upp en halv flaska Ajax med citrondoft...
Sen kom jag på att jag kanske mitt i eländet skulle vara lite glad för:
1) Anledningen till att musen blev uppspydd var kanske att den hade ätit råttgift. Och då hade alternativet varit värre.
2) Jag var inte ett dugg godissugen längre.

Jaja, med halvsmälta muslik och sånt bortstädat så passade jag på att städa lite till, för Fredrik och Eileen skulle komma över, Eileen skulle få rida lite på Nalle. Hon hade ridit typ två gånger för 20 år sen, så vi ansåg att det var dags igen. Nalle uppförde sig naturligtvis exemplariskt och Eileen var jätteduktig, satt stadigt och rakt. (Se bildbevis)


Sen kom det snö. Ganska mycket snö. Höll på att inte komma av gårdsplanen igår när jag skulle till jobbet, men man har väl Volvo.
Longerade Saffe och Madde i snön på vallen igår och Madde var lite tokig men sen blev hon trött. Fantastisk kondis. Saffe jobbade på bra men vågade inte galoppera efter att han hade halkat lite en gång (Jag vill här betona LITE. Han hade faktiskt broddar men Saffe är en mes i vissa lägen)
Idag var Saffe och jag ute på en dryg timmes fyspass med galoppintervaller på en orörd järnväg :-) Vår järnväg är låååång (3 km) och den var som sagt orörd. Vi tyckte nog båda två att det var ganska mysigt. Problemet med att rida intervaller på Saffe är att han tycker vilan mellan varje intervall är för mesar... I sista intervallen var han uppe i 189 i puls men det märktes inte. (Puls innan ritt 32. Puls hemma efter 10 min skritt - 42)
Vi skulle gå förbi några kor och då troddde Saffe att han skulle dö. Hade varit intressant att veta pulsen då, men jag hade fullt sjå, liksom. När vi äntligen kom förbi och jag kunde använda ett öga till att kolla på pulsmätaren hade han 140... Suck. Jag lovade Saffe att om han nån gång blev uppäten av en ko så skulle jag upprätta en minneslund åt honom. Inte kul, som Viktor skulle ha sagt.

Omega har börjat fälla. Hon är lite fel ute men så kan det gå. Kaninpälsen ville inte sitta kvar, så igår fick vi lägga på henne ett extra täcke så inte fölet fryser. Hon är jättetjock nu, så söt är hon.

Imorgon är det Alla hjärtans Dag. Jag och mitt älsk (Peter) firar detta med att åka till Ikea.

fredag 6 februari 2009

Fredagkväll

Boken var bra nästan hela vägen. Dom strulade till det rätt ordentligt ett tag så jag tänkte skicka den i braskaminen, men så de sista 3-4 sidorna så fixade det till sig. Spänning in i sista stund, alltså. Nu har jag börjat på en annan, "något" tyngre bok. Vilken får ni veta en annan gång.

Jag har nu gått ner 0,8 kg. Haha fucking ha, som vi brukar säga.

Saffe och jag var i ridhuset i onsdags. Glömde sporrarna och S var ju inte sen att utnyttja det. Tramsade på så jag fick bli rejält arg och först då kunde han skärpa sig. Har lite träningsvärk i benen än idag... (Jag har ju inte sporrarna för att göra honom illa på nåt sätt. Men Saffe är en ganska kaxig pålle och struntar gärna i mig när jag ber honom göra jobbiga saker. Då är det ganska bra att ha sporrarna så jag slipper klämma med benen tills jag får mjölksyra. Sporrarna är lixom en förlängning av skänkeln, om man säger så. Jag behöver inte ta i lika mycket för att det skall kännas lika mycket. Hoppas ni fattar. Men ni är ju smarta människor så det är klart att ni gör)Iallafall så skärpte han sig och gick MYCKET trevligt i form, fina övergångar och ett par helt underbara skänkelvikningar. (Men dörren var farlig. Glöm aldrig det. Kopplar man av så anfaller den rätt som det är)
Provade att lägga in lite galopp ganska tidigt i passet - ingen bra ide´ alls. Saffe måste vara ganska avspänd och lösgjord när vi börjar med galopparbetena, eftersom dem i sin tur gör att han spänner sig lite. Så han inte ordentligt avspänd innan så blir det lätt lite soppigt. Alltså är galopp mot slutet vår melodi, om nån undrade.

Saffe har förresten inte gårr ner ens 0,8 kg. Han är ganska tjock. Men då platsar han ju här. Den enda i det här hushållet som är en tunnis är ju den kära Peter.
Tulo och Zodiac (katterna) - tjocka
Nalle - tjock
Madde - tjock
Omega - riktigt tjock (men hon ska ju ha bebis om två månader så hon är den enda som är ursäktad)
Jag - väldigt tjock och inte gravid
Saffe - lite tjock
Peter - snygg och hyfsat fit

Livet är orättvist men what else is new?

Apropå Omega som är våran mammahäst (Dags för en parentes igen. De allra flesta säger att det heter "fölmärr" och att man inte ska förmänskliga sina hästar. Eh... Sköt du ditt) så har hon JÄTTEmjuk päls! Undrar om det har med alla hennes vitaminer att göra. Det känns som att klappa en kanin. Saffe som får nästan likadana vitaminer och dessutom olja har förvisso fin päls men inte alls lika mjuk. Om ni vill får ni komma och klappa Omega men det kostar 1 äpple.

Jag är verkligen strukturerad ikväll.

Nu börjar Lets Dance. Det är ett klart favoritprogram. Och Jessica Almenäs är så snygg! Om jag var lesbisk hade jag nog varit kär i henne. Oftast väldigt snygga kläder oxå, fin i håret... Och om jag fick va med i LD så skulle jag vilja dansa med Daniel Da Silva eller han Tobias som dansar med Elisabeth Höglund. Så nu vet ni, Tv4.

.

tisdag 3 februari 2009

Bokmal


Har fått lite klagomål över att jag inte uppdaterar denna blogg så ofta som jag borde. Orsaken är enkel. Jag hinner inte. Jag har satt Saffe i hårdträning på riktigt, samt börjat läsa en nya bok. (Boken tar mest tid)

Igår och idag har dock Saffe vilat och igår red jag gamla Nalle. Takterna sitter i där kan jag säga, han böjde nacke och gjorde skänkelvikningar aldrig så fint. Skall till ridhuset med Saffe imorgon (åker sent ni vet) och jobba lite igen, tänkte nog jobba en del galopp då. Går inte att jobba galopp på underlaget som är ute nu, så enkelt är det. Det är svårt att jobba trav tillåme mellan varven, Saffe blir spänd och trippig om han skulle råka halka eller snubbla en gång, vilket är lätt hänt i dessa dagar.

Har läst ut "Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla" av Håkan Nesser och måste säga att den var bra mycket bättre än de halvtrista Van Veeteren. MEN den bok jag läser nu går kanske eventuellt under epitetet "tantbok" men WTF, jag älskar den! Den heter Ryttare, är skriven av Jilly Cooper och är 750 sidor lång. Jag började läsa i söndags och är nu på sidan 604. Den är skitbra! Lite tramsig förstås och förutsägbar på en del ställen och många av tjejerna är våp, men hjälp, den är kanonbra! Hamnar högt upp på min boktipslista (om jag nu hade haft någon sådan). Skall strax avsluta här och gå ner och läsa igen och se om den slutar så som jag tror och hoppas (det gör den förmodligen)

Var och hälsade på kära Hanna och hennes lilla bebis idag. Han sov mest men en söt liten rackare var det. Nu vill jag på intet vis var taskig, men han var väldigt lik sin pappa när han skrek... ;-) Annars så var han väldigt liten om man jämför med dem ungar jag är van med och bra mycket stillsammare. Inget bebissug inställde sig dock hos mig.

Har förresten börjat ge Saffe fodertillskott. V.S.L, står för Vitamin E, Selen och Lysin. "Bra för tävlingshästens muskler". Så nu vet ni det.

.