fredag 23 oktober 2009

Hästar på rymmen!

Tänk dig följande:
Du sitter på jobbet med en skrikande unge i knäet och tycker att allt är allmänt segt. Du skall stänga stället och det är två timmar tills du slutar och du är ledig imorgon. Ledigheten har lixom nästan redan kommit krypande.
Telefonen ringer. Det är din sambo.
- Alla fem hästar har rymt från hagen.

Eh, ojdå. Hm. Vem skall ta hand om barnen när jag åker och plockar in hästarna? Lixom. 12 ungar kvar. Hm. MEN då visar det sig att det är min kära svägerska Linda som hittat lösa hästar, så hon har helt enkelt ringt sin man och så har dom plockat in alla kräk lagom tills Peter är hemma. Jag behövde inte ens lämna jobbet, alltså. TACK för det, Håkan och Linda!

Resultatet av denna "spränga-staketet-övning" resulterade i fyra (av fem) skadade hästar och ett staket i spillror. Ej kul.
Nalle: JÄTTEsvullen i höger bak men inget sår. Tycker allmänt synd om sig själv. Troligen han som suttit fast i tråden?
Saffe: Sår kotor båda bak, inget allvarligt.
Omega: Jättesvullen i sitt dåliga bakben (hon blir det om hon springer för mkt)
Ariel: Sår på kotan vänster bak.
Parodie: utan skador.

Så ikväll fick vi en annan infallsvinkel. Ariel har ingen större respekt för stakeket, så det kanske är hon som kommit ut och startat det hela? Dom vuxna hästarna är ju rädda för staket, el eller inte, lixom. Så nu ikväll krämade vi på lite extra ström så hon fick sig en smäll mitt i planeten. Hon blev ganska rädd och förvånad så nu hoppas vi att hon låter bli staketet, den lilla bråkiga ungen.

Saffe och jag var på hoppträning idag, det borde vi ju ha struntat i. Vi fick det helt enkelt inte att funka. Kanske var han mer påverkad av gårdagens eskapader än jag trodde. Han var seg och stel och ojämn och vi fick inte till det alls. Men han stannade ingen gång och vi kravlade oss runt men vi får nog inget stilhoppningspris direkt... Jaja. Han har ju haft en lugn vecka oxå. Ut en tur imorgon och sen vila söndag- måndag när jag är på fastlandet med jobbet (skolforum) sen skall han få en hårdträningsperiod igen innan det är dags för julvilan. Allt kommer bli bra ;-)

Nu skall jag laga mat för Peter är hungrig. En kvinnas plikt och allt det där ni vet...

.

lördag 17 oktober 2009

Dressyrträning

Idag har jag och Saffe (och Kamilla och Lady och Ingela och Lilja) varit och dressyrtränat i Sjonhem för Gerd Jansoon. Premiär för Saffe och mig, vi hade aldrig varit i det ridhuset eller någonsin ridit för Gerd. Allt gick mkt bra. Gerd är grundlig, kan man lugnt påstå, och basic träning är just vad vi behöver. Vi fick jobba med takt, tempo och sits. Det visade sig att jag är hysteriskt sned åt höger :-/ Så jag fick i läxa att lära mig dra bak vänster axel och höft, allrahelst i galoppfattningarna. *ska träna* Det är alltså MITT fel att Saffe är dålig på att galoppera höger galopp rakt fram, om ni fattar hur jag menar. Ej kul. Stackars lilla Saffs. :-(

Hoppträningen i onsdags gick väl halvbra. Jag har iallafall blivit bättre på att räta upp mig mellan hindrena (jippi). Gick halvbra men sen sista rundan på banan när Erling höjt lite så gick det JÄTTEbra. Skönt att få en sån avslutning.

Saffe känns fin över lag och verkar må bra. Han skall skos nu i veckan och avmaskas, vet ej hur jag skall göra med klippning men just nu lutar det väl åt inte... Hm, både fördelar och nackdelar med allt känns det som...

Omega och Nalle har kommit hem och går i hage med "utestall". Nalle tycker det är kanonbra, han kan stå inne så mycket han vill! :-) Han är inte ute många minuter om dagen när det regnar kan jag säga, men det får väl va så. Omega däremot går bara in när det är matdags. Det är skönt att ha dem hemma igen och det är skönt att ha ett utestall till dem, så behöver man inte fundera och ha dåligt samvete och sånt, utan dom gör helt enkelt som dom vill.

Madde gick B-lopp idag. Förlåt, poäng-lopp heter det nog nu. Hon kom trea, fantastico. Bra jobbat av henne och Peter, det var verkligen inte fördelaktigt väder vilket gjorde att banan var skitdålig. Fast det var ju samma för alla förstås, men ändå.

Zodiac har skadat ögat, det var lite svullet igår när han kom in. Men jag kunde inte hitta nåt sår eller nån tagg eller nåt och själva ögat såg ok ut. Men katter har ju faktiskt ett ganska fantastiskt läkkött och det såg redan bättre ut idag. Tulo mår bra, om nån undrade :-)

Parodie och lilla Ariel mår oxå fint. Vi har "täckesterapi" med Ariel, hon tycker att det är lite läbbigt. Hon har haft täcket på sig flera gånger i boxen och nu börjar det va ok, så vi skall prova att sätta fast det idag (Alltså stänga till spännena lixom) Lite läbbigt är det tycker hon, för vet ni? Täcket följer lixom EFTER henne när hon går... ;-) (Hon ser skitkul ut)

Nu är det snart SM i trav. Jag vet inte vem jag hejar på... Torvald Palema, Triton Sind, Commander Crowe... Commander Crowe är ju min favvo förstås, men jag gillar både Triton och Torvald oxå. Jag gillar hästar med vinnarskalle, dom är så j*vla häftiga.

.

söndag 11 oktober 2009

Tur som en tokig

I tre månader i rad har jag nu vunnit 1000:- på Postkodlotteriet. Ibland kan man alltså ha tur både i spel och i kärlek :-) Peter kollade upp det så att det inte hade blivit fel, men nejdå, det stämde. Dalhems postnr hade blivit draget i augusti, september och oktober. Inte så dumt!

Ikväll är Peter på klassfest. Det är 25 år sen han gick ut nian (och alltså 15 år sen jag gick ut nian. Skumt)och som vanligt så kan jag inte sova när han inte är hemma. Fast det är nog lika bra eftersom jag skall hämta honom sen. Räknar med att han ringer om en timme eller max två. Då får jag ta Volvon och susa in till Visby och hämta min älskling. (Tar med vattenflaska och våtservetter = Rutinerad)

Vilmers dop idag. Han gillade INTE att bli blaskad vatten på. Men nu är han döpt iallafall, så det var inget mer med det. Hann få träffa Amanda och Tobbe och deras lilla Vanessa som bara är några dagar gammal. Söt som tusan var hon redan, den lilla. Annars brukar spädisar vara rosa och skrynkliga och så, men den här var faktiskt söt. (Och nej, vi blev ändå inte inspirerade till att skaffa egen)

Madde gick provlopp idag (Jag fattar inte varför men det behöver jag väl inte fatta heller antar jag) Hon hade gått ganska bra, 20,5 full väg med en galopp 500 kvar. Däremot så hade en annan häst skenat typ 6-7 varv när kusken trillade ur. Jag var ju inte där och såg eländet som tur var, jag tycker det är ganska läbbigt när dom skenar, allrahelst med vagn.

Saffe har vilat idag, var ute på en tur igår. Han var pigg och glad. Hans man har börjat växa ut och han ser lite mindre fjantig ut :-) Däremot så börjar han bli långhårig på ben och hals, där han inte har täcke, och det är ju mindre snyggt. Får se vad vi kan göra åt det. Ingenting antagligen, eftersom jag helst inte vill klippa.
Hoppträningen i onsdags gick toppen. Jag tror att Saffe är nog snudd på världens bästa häst (Jag är lite partisk förvisso. Och så jämför jag med hur han var när jag fick honom. Och när man tänker på de gigantiska framsteg han gjort, ja då blir det helt enkelt så att i mina ögon är han fantastisk)

Borstade och pysslade med Ariel och Parodie ikväll. Båda dom två tjejerna har en viss förmåga att få ungefär 900 kardborrar i man och svans VARJE DAG! Fick hålla Parodie i grimskaft för hon skall ju bara vandra runt hela tiden (borstade i boxen) och hade lite "borsta-på-benen-terapi", Ariel står stilla som en staty, hon älskar att bli borstad. Hon fick lite täcke-terapi och det gick MYCKET bra. Från att ha stått och skakat i ett hörn när man tagit fram hennes täcke så hade hon idag det på ryggen (ej fastspänt) utan att bry sig speciellt mycket. Blir nog häst av henne oxå.

Nähej, skall nog kasta mig vid tv:n en stund innan det är dags att åka till stan...

.

tisdag 6 oktober 2009

Vardagsromantik



Såhär vardagsromantiskt har vi det på en helt vanlig tisdagkväll. Såhär års behövs all uppmuntran man kan få...

Saffe har vilat sen tävlingen. Han var lite tjock i benen dagen efter (trots BoT) men det har lagt sig nu och han verkar ha tagit allt bra. Ännu inte sett nån viktminskning heller, får se om han tappar nåt. Brukar ju synas ganska så fort så han kanske klarar det bättre den här gången?
Vi är btw omnämnda i tidningen: http://www.gotlandspress.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5552008





.

söndag 4 oktober 2009

Tingstäderitten


Först en utlovad bild på sagolika Saffe när jag tömkörde förra veckan.



Innan start på Tingstäderitten



Ca 10 km till målgång.



Spurtat i mål.

Ja, igår var det årets enda tävling i distansritt på Gotland; Tingstäderitten. Saffe och jag skulle starta i 50 km tävlingsklass. Vi kom femma. Saffe var UNDERBAR och gick som tåget. Skall jag vara petig så hade jag velat ha honom lite lugnare, men det ordnar sig. Han var superpigg de första tre milen, hade en liten dipp på fjärde milen och kom igen till sista milen och spurtade bra i mål.
48 i puls innan start med etta på gallor, 58 i puls i grind (efter tre mil) och etta på tarmljud, 54 i puls i mål och ingen etta nånstans. Mkt nöjd! Har inte kunnat räkna ut exakt hur fort vi red, men ungefär som förra året tror jag, då red vi 18,6 km/tim. (Ingela är mkt bättre än mig på att räkna ut sånt där. Återkommer när jag talat med henne) Men som sagt, allt gick bra och jag hade ju som vanligt världens bästa groom (Peter) som hjälpte oss runt. Idag är både jag och Saffe (mest jag) lite stela men mår fint. Hoppas att det inte behöver dröja ett år till nästa tävling nu då...

.

torsdag 1 oktober 2009

Nu hoppas vi

Nu hoppas vi att Blogger funkar bättre än sist. Då kunde man inte lägga in bilder och så försvann hela inlägget och så kom det tillbaka helt bakvänt och ja... Funkade ej så korrekt, helt enkelt.

Saffe var sagolik på hoppträningen i onsdags. Vi var inne i ridhuset i Lärbro för första gången och jag trodde det skulle gå skit men han skötte sig oväntat bra! Duktig ponke. Däremot så fick ha lite panik i transporten innan, haha. Det började spöregna så jag satt kvar i bilen, då börjar plötsligt hela transporten hoppa så jag kliver ur för att kolla vad han håller på med. Då står han och skskar och sparkar i bakluckan med jämna mellanrum. Visst, det dånade rätt bra där bak, men alltså... *suck* Tog en stund att lugna ner honom, sen passade jag på att kasta av honom i supertempo när regnet lugnade av en smula. Väl ur transporten var han lika lugn som vanligt igen.

På lördag är det tävling. 50 km, Tingstäderitten. Vi planerar att ta det lugnt och bara koncentrera oss på att bli godkända, som sagt. Har inte tävlat nåt innan i år och det var ganska många fastlandsekipage så... Vi får se. Första milen brukar ju kunna gå undan, eftersom jag hellre låter honom gå på lite än att jag skall sitta och dra i honom och vi blir osams och så. Håll tummarna.

Ikväll blev det rykt och så lindad med BoT. Parodie och Ariel blev verkade och borstade båda två. (Ariel vill gärna lyfta på hovarna när man ber henne. Men bara en liten stund. Sen vill hon FAKTISKT sätta ner dem igen)
Imorgon rykt och lite massage sen packa inför lördag, putsa grejer och så. Bestämma vilka ridbyxor man skall ha... Mycket nu..

.