söndag 27 februari 2011

Festina lente!




Det är söndag, tiden (och då allrahelt helgerna förstås) bara rusar iväg. Bra - det blir snart vår och sommar, dåligt - man hinner med ca. hälften av det man planerar. Jag t.ex. brukar när jag sitter på hästryggen eller i bilen eller står i kassakön på Ica, fundera ut roliga/ intressanta/ snärtiga/ extremt insiktsfulla inlägg att skriva på bloggen. Dessvärre kommer dessa sällan så långt. Jag hinner/ orkar inte. Och när jag väl loggar in på bloggfanskapet så har det briljanta ordflödet sinat. Jaja.
.
Iallafall så var Saffe och jag ute och travade igår, ca 15 km blev det totalt. Nej, vi travade inte hela vägen oavbrutet, jag är inte dum i huvudet. Vi skrittade lite, galopperade lite, men travade mest och den totala sträckan av alla tre gångarter blev ca. 15 km. Saffe blev faktiskt lite trött men det skulle han såklart aldrig erkänna.
I veckan annars så har jag jobbat honom en del på lina och insett att ja, han kan galoppera riktigt fint och balanserat och med alla ben. Dessvärre så verkar detta endast fungera om:
1. Jag inte sitter på hans rygg.
eller
2. Jag sitter på hans rygg och vi galopperar rakt fram på en väg. (ej i ridhus)

Vi var nämligen i ridhuset i fredags, jag övervann min bilskräck (det var ganska fina vägar) och han går JÄTTEFINT i skritt och trav, jämna, fina övergångar, underbar form. "Känns bra det här" tänker jag "nu är det dags att jobba lite galopp då". HAHAHAHA. Det jag borde tänkt, för att vara närmare sanningen var typ: "Nu är det dags att flänga omkring som en jävla blådåre och blanda gångarter och bocka och bråka" För det var precis det som hände. (Och jag kom på mig själv med att sitta och längta efter gamle Nalle och hans underbara, lugna, mjuka galopp) Saffe freakar ur totalt och galopperar fint i 19/20 av ett steg och sen bär det av. Hopp, bock, spark, bråk och sprattel. Håller på att gå omkull, blir förbannad (Jo, han blir ju det. Förbannad för att han klantar sig) och fortsätter nåt varv till. Jag försöker djupandas mot ryggraden som Gerd har sagt och vara mjuk i ytterhanden och klappa honom fint på halsen, jobba lite i innertygeln och understödja med inner skänkel. HAHAHAHA igen. Jag kunde lika gärna ha dragit i yttertygel och skrikit och gapat allt vad jag var värd, det hade förmodligen fått samma effekt: ingen alls. Gråtfärdig saktar jag av och försöker i andra varvet. Lika samma sak. Snälla söta rara Saffe jag vet ju att du kan! Varför skulle du bli halt så vi tappade allt? (Det hade lossnat jättebra innan senskadekänningen) Skrittar lite för att försöka komma i jämvikt. (funkar inte) Bestämmer mig för att försöka igen. Suck. Vill ge upp men har bestämt mig för att göra som Gerd sagt (se ovan) Och titta! Efter elva varv i hysteriskt jagvetintevad så kommer Saffe på att jag som sitter där uppepå kanske vill nåt? Han lugnar som genom att trollslag ner sig, böjer på nacken och galopperar UNDERBART i ett halvt varv på volten innan han bryter av (till slängtrav men skit i det nu). Med gråten i halsen igen (av lycka denna gång) så byter vi varv och TITTA! Efter bara några (typ tre) varv i hysteriskt jagvetintevad så händer samma sak i även detta varv. Har egentligen ingen större lust att berömma honom eftersom jag är långsint och inte kan glömma allt jävla sprattlande som föregick det underbara, men gör det ändå. Överöser honom med beröm och han frustar lite och säger: "Det där var väl inget". Sabla häst :-)
Styrka och balansträning på schemat.
Nalle och jag cm-hoppning på onsdag. Den hästen bråkar aldrig i ridningen. (Fick lägga till "i ridningen". Ni minns väl när jag skulle ha honom som handhäst?)



fredag 18 februari 2011

Chock

Oj nu var det sådär länge sen igen. Men orken har räckt ungefär till att kliva upp ur sängen, jobba och sköta hästarna. Har inte städat sen årsskiftet, ungefär. Men hellre lite skit i hörnen än tvärtom, eller hur det nu var.
.
Blev ingen akupunktur förra fredagen av den enkla anledningen att jag körde av vägen så det bara smällde om det. Fick sladd på en raksträcka (körde rakt fram i 60 km/h) och snurrade 1,5 varv och så bredsida ner i snödrivan. Gick sjukt fort och jag blev sjukt rädd. Tur att min snälla sambo kom och räddade mitt liv. För jag höll på att dö av chockskador och vätskebrist. (Tårarna flödade). Jag har nu gjort slut med gammel-Volvo och kommer ej att köra den någonsin igen på vinterväglag. Punkt. Slut.
Men iallafall så var jag på akupunktur igår istället. Det var typ i sista stund enligt akupunktören som heter Fredrik och är pappa till ett av mina dagisbarn. (Nej så sa han inte. Det var min tolkning av det hela alltså). Jag har nån typ av infektion i kroppen (som inte "vanlig" medicin hittade) så mitt immunförsvar jobbade för högtryck och det skapade en massa stress i kroppen och det är inte bra. Jag skulle förmodligen bli väldigt trött efter den här första behandligen och kanske tillochmed sjuk (än så länge bara trött och TÖRSTIG) och skall dit på tisdag igen. I´ll let you know.
.
Med mina (våra) små ponnyer är det bara bra. Har inte varit i ridhuset med Saffe så jättemkt eftersom jag har fått bilskräck (se ovan) men har ridit hemma och han går jättefint. jag måste ta mig i kragen nästa vecka och åka och träna galopp i ridhuset.... RaktFram-galoppen här hemma går ju jättebra, det är VoltOchSamla-galopp som behöver tränas. Samt min andning som jag slarvar med kopiöst på hemmaplan....
Nalle och jag var på hoppträning i onsdags och den hästen slutar aldrig att imponera på mig. 24 år och bäst av alla. Jag skojar inte. Gerd öser lovord över honom och jag är så glad och det går så bra och det är så lätt. Söta vännen min.
.
Ja, kanske skall nämna (ni är säkert intresserade) mitt besök på Käk-kirurgen i veckan. 4000:- och inte ett dugg kul. Massa droger och snälla tandläkare men ändå traumatiskt. Sov så fint av drogerna och så sätter dom igång BORREN. Slut på avslappnad vila i tandläkarstolen. Fick mer droger men det var typ för sent. :-( Somnade inte om förren allt var över och jag fick ligga på "uppvaket". Jävla borrhelvete vad jag hatar det. Men min söta gravida tandläkare Louise gjorde allt för hand istället för med borren när hon märkte hur panikslagen jag blev. (Jaja, jag är en mes. Men det står jag åtminstone för) Jag önskar att Louise var min tandläkare alltid och inte bara när det är kirurgi på schemat.
.
.

torsdag 10 februari 2011

Hat

Jag verkligen, verkligen hatar snö. Just som det började ljusna så kommer det MASSVIS med ny äcklig snö. Is under. Rena rama jävla dödsfällan. Hat.
.
Jag kan btw inte andas mot ryggraden. Jag suger som ryttare.
.
Men imorgon skall jag på akupunktur för första gången i mitt liv, mot tröttheten. För ni vet, det är inget fel på mig, enligt den moderna läkarvetenskapen. Hmpf. Så nu blir det nålar.
Hoppas det hjälper mot magsjuka oxå. Sex av personalen och ca 30 barn är sjuka på jobbet. Illa.
.
.

lördag 5 februari 2011

Den Stora Tröttheten

Länge sen jag bloggade nu, men det finns en väldigt enkel anledning. Jag är så TRÖTT. Hela hela tiden trött, yr och huvudvärk. Varit vid doktorn, får svar på proverna på måndag. Hoppas att det är något enkelt, hoppas att dom hittar nåt överhudvudtaget. Att jag får nån liten tablett och så vips är jag pigg. Det hade vart nåt det.
.
I övrigt så knatar det väl på. Saffe och jag har varit i ridhuset ett par vändor och även kunnat rida ut här hemma. Har inte pressat honom nåt men det har gått bra och galoppen har blivit något bättre. Under uteritter funkar den jättebra, men det är lite svårare i ridhuset. Styrkan fattas ännu lite.
Idag har vi varit på dressyrträning hos Gerd för första gången på åtta månader eller nåt sånt (Sen har jag legat på soffan resten av dan. Trött, som sagt) och det gick BRA! Han var duktig som bara den även om han blev lite matt mot slutet. Gerd tyckte han såg fin ut och jag fick i läxa att andas mot ryggraden :-)
.
Nalle mår oxå toppen. Han och jag var på hoppträning i onsdags och han gick som en klocka. Han är helt felfri, typ.
.
Lillpuff har varit lite förkyld i veckan men mår nu bra igen. Hon jobbar på bra och Peter var jättenöjd med henne idag.
.
Nu tjatar Peter att jag skall hoppa in i duschen så att vi inte blir försenade. Travgala ikväll. Jag är trött. Skal försöka bemästra det och ha kul. (Lyckades igårkväll, var på spelkväll hos vänner och hade toppenkul! Men det tog på krafterna....)
.
.