söndag 29 juni 2014

Saffe och jag i skogen

 
 
På skogstur med mina fina Saphir Roy!

torsdag 26 juni 2014

Prima slappnar av

Jag vet, det är inte schysst att ta kort på folk när dom sover, men Prima är ju en häst så jag tror inte att hon tar illa upp ;-)
 


tisdag 24 juni 2014

Löshoppning

 
 
Bloggen och jag är sällan överens när det kommer till filmer... Jag vet inte om ni kan se det, men det är iallafall Prima som löshoppar här hemma. Hon tycker verkligen at det är superkul!

söndag 22 juni 2014

Islandshästar igen!

Häromdagen var vi på Haltarve i Lokrume med jobbet igen, men denna gång var det bara vi pedagoger! (Inga ungar alltså) Jag red fina Meyja och ja, jag gillar det här med tölt! :-D
 


fredag 20 juni 2014

Trädgården just nu

 
Nyvattnat på framtrappan

 
Vänder sig mot solen...

 
Zodiac vilar i skuggan

 
Vita smultron, lika goda som röda men lite mer svårplockade.

onsdag 18 juni 2014

Hämta halm

Då bönderna såhär års behöver plats för sitt nyskördade hö så är det lite rea på bland annat halm. Vi slog såklart till och åkte och hämtade ett lass hos en granne. Nu har vi halm så vi klarar oss hela vintern!
 
Alla hästar "kan" man inte ha på halm (Prima t.ex.) då dom aldrig slutar äta... Vi har spån i grunden till alla fyra hästar här hemma, men Saffe och Nalle som går på lösdrift på vintern får även en halmbädd ovanpå. Parodie får lite halm inblandad i sin spånbädd medans Prima alltså inte får nån halm alls. Ibland kan hon få en liten tuss i bädden men den är ju då borta nästa morgon...
 


 

måndag 16 juni 2014

Fasaner är inte foto-glada

 
En fasantupp och en fasanhöna i vår hästhage. Dom ville verkligen inte vara med på bild. När jag kom två steg närmare än såhär så sprang dom ut i buskarna. Ganska tråkiga på det viset.
 
Jag älskar att bo på landet.

lördag 14 juni 2014

Kaninbukett


 
Det är därför jag "odlar ogräs". Sheldon och Zeke älskar maskrosor.

torsdag 12 juni 2014

Man skulle kunna tro att jag har gröna fingrar

 
Denna underbart doftande ros brukar jag tjata om vartenda år :-) Jag fick skott från mamma som tagit skott från pappas farmors trädgård och jag planterade de små skotten utanför stallet. De blir större och större för varje år, med mer och mer blommor. De doftar som sagt underbart!
Igår kom en dam som bor lite längre upp längs landsvägen införbi. Hon hade sett mina gula rosor och tänkt "varje gång hon gått/ cyklat/ åkt förbi" att hon skulle gå in och be om ett skott. Jag sa att visst kunde hon få ett skott, skulle jag gräva upp ett med detsamma? Men nej, hon skulle återkomma i höst, det är tydligen då det är bäst att flytta rosor. Jaha... :-)

 
Denna växer i komposthögen. Säkert nåt ogräs men jag tycker den är superfin så den får stå kvar. Finns hur mycket som helst! Ogräs är jag ganska bra på att odla. Vill ni ha tips om kirskål så säg till.

 
Den här rosen blir nästan helt vit när den slår ut. Den är planterad på andra sidan stalldörren. (Gula till höger, ljusrosa/vita till vänster alltså) Denna ros doftar också alldeles ljuvligt. Den växte i två rangliga stammar mitt på gräsmattan när vi flyttade hit och Peter ville klippa ner dem. Jag var dock alldeles för hänförd av doften för att kunna tillåta något sådant så jag grävde upp och satt dem som sagt vid stallväggen. Där lever den och frodas och precis som den gula så blir den större och större och med fler och fler blommor varje år. 
 
Visst skulle man kunna tro att jag har gröna fingrar? :-)

tisdag 10 juni 2014

Dag på stan med jobbet

Häromveckan hade vi utflykt med jobbets femåringar. Vi åkte till Den Stora Staden Visby.
 
 
I  "Ankedalen" matade vi alla möjliga fåglar och tittade på ankungar.

 


 
Vi tittade införbi Sankta Karins ruin.

 
Vi tittade på vacker utsikt (sådär lagom mycket brydde sig ungarna om det)

 
Och så Almedalen igen då...
 
 
Roligt när man kan göra små utflykter med barnen. Tyvärr blir det inte så ofta då det innebär logistiska problem för oss förskolor på landet. Vi kan över lag ta max tre barn per bil och vuxen vilket innebär att kvar hemma på förskolan så blir det i regel många barn per vuxen. De som är kvar hemma är av naturliga skäl nästan alltid de minsta som egentligen skulle behöva högre personaltäthet och inte lägre...

söndag 8 juni 2014

Efter ridtur så här års

När det äntligen är varmt ute så blir det lite annan typ av skötsel efter ridtur.
 
 
Saffe gillar att bli spolad bortsett från EN sak. SLANGEN ÄR SÅ SABLA LÄBBIG!

 
Men när han hamnar lagom långt ifrån den och den inte rör sig så är det helt ok. Skönt att få kallt vatten på varma ben.


 
Men det kliar lite i pälsen så direkt när han kommer ut i hagen måste han rulla sig. Alltid.



måndag 2 juni 2014

Simb Rhonda

 
Simb Rhonda heter vår travhäst. Hon står uppstallad på Visbytravet och Peters pappa Hasse har hand om den dagliga skötseln. Hon är 5 år och en snäll liten tös.
 
Nu har det varit så, att de senaste tre starterna har inte Rhonda velat ta i speciellt mycket. Hon har gått och bromsat som det heter och kommit in efter loppet med typ 80 i puls. Hon verkar inte ha ont någonstans. Spekulationerna har varit många.
 
På travhästar laboreras det generellt ganska mycket med utrustningen inför start. Man provar olika bett, benskydd, huvudlag, skor... Vi tror nu att Rhonda tycker att hennes bett är lite för skarpt, så nu skall vi gå tillbaka till det hon hade tidigare. Varför bytte ni då, undrar ni? Jo, tidigare så har Rhonda varit lite för stark och svår att hålla i loppen. Hon vill springa lite för fort med en gång och inte spara sig till spurten. Så vi bytte bett för att det skulle vara lättare att hålla henne. Resultat: Rhonda blev ill-sur och tänker inte springa fort överhuvudtaget. Så alltså - byta tillbaka och hoppas att hon kan tänka sig att springa lagom fort.
 
(Förresten, med "vi" menar jag Peter och Hasse. Jag lyssnar mest och nickar medhållande. Travutrustning är inte min starkaste sida)