söndag 5 januari 2014

Böckerna som lästes 2013

64 stycken skönlitterära böcker blev det under 2013. Därtill ett flertal om likabehandling i förskolan. Och såklart ett gäng hästböcker. Men nu är det några skönlitterära jag vill berätta om. Utan inbördes ordning (nästan):
 
Den tomma stolen - J.K. Rowlings
Harry Potter-författarinnans första bok efter HP-succen. Lite rörig kanske, men när man väl fick ordning i persongalleriet så måste jag säga mycket bra! 5 poäng av 5 möjliga
 
 
Hungerspelen - trilogin - Suzanne Collins
Flera av er har säkert sett både första och andra boken filmatiserad. Så även jag och jag gillar dem - mycket. Böckerna är dock (som vanligt) snäppet vassare. Första boken klart bäst, andra lite sämre och den sista hittar stilen igen.
 
 
Ansikte av eld - Björn Ranelid
Tro mig när jag säger det - har du inte läst Ranelid så är det dags att börja nu, oavsett vad tycker om mannen i övrigt. Skriva kan han! Ansikte av eld handlar om mötet mellan ung och gammal, arbetarklass och överklass, förståelse och insikt. Oj, så bra!
 
 
 
22/11 1963 - Stephen King
Ingen boklista är som jag sagt tidigare komplett utan minst en SK. Denna handlar om tiden innan Kennedymordet. Tidsresor kan vara lite knepigt ibland men min husgud King får till det på bästa sätt. Och slutet, åh, slutet! Bättre än såhär tror jag inte att det blir.
 
 
 
Never let me go - Kazuo Ishiguro
Fick denna rekommenderad av en kollega - blev lite intresserad - letade efter bokhelv** överallt i hela världen (typ) och hittade den till slut på bokborsen.se. En bok som är sådär härligt mystisk och som det tar ett tag innan man får grepp om, men när man väl fått grepp så har man grepp, så att säga. Många plus, måååånga plus.
 
 
 
De obotliga optimisternas klubb - Jean Michel Guenassia
Oh, shit, rena turen att min blick landade på denna lilla tegelsten. Paris, landsflyktiga, papperslösa män och pojkar på 70-talet. Invecklat, stort persongalleri och precis sådär som jag vill ha det ni vet.
 
 
 
Hemligheten på Mercy Close - Marian Keyes
Få författare får mig att ömsom skratta högt, ömsom ligga och fnittra för mig själv och därtill fälla en tår då och då - med samma bok. Denna handlar om en av systrarna Walsh i Dublin och det är nattsvart humor och jag älskar det!
 


 
Game of Thrones - George R.R. Martin
Fem böcker av planerade sju (eller var det nio) har kommit ut. Jag har läst alla fem och den käre George kan fängsla som få. Fantasy/ medeltid, stort persongalleri även här, trevligt folk, otrevligt folk, högt och lågt. Inget Hollywood-fluff här, utan den hårda - hårda - verkligheten för alla inblandade.
 
 
 
Tant Julia och författaren - Mario Vargas Llosa
En av de författare som fått Nobelpriset i litteratur (2010) och det kan man förstå. Ett myller av radiopjäser varvat med vardagsliv, vilka emellanåt blandas ihop, vad är radiopjäs och vad är vardagsliv? Inte ens karaktärerna själva vet ibland. Trots detta - lättläst, rolig, helt enkelt toppenbra!
 
 
Det finns så många fler som jag skulle vilja nämna, men jag inser att ni slutat läsa för länge sen. Dock tänker jag nämna två till. Dessa behöver ni inte läsa... Jag gjorde det och vill bespara er det, liksom.
 
Urminnes tecken - Kerstin Ekman
Bland det underligaste jag läst. Är det nutid? Framtid? Dåtid? Verklighet? I samklang med naturen, men vad? Människor eller djur? Båda delarna? Om ni läser - och fattar nåt - kan ni väl höra av er. ja diskuterar gärna denna bok :-)
 


 
Kaddish för ett ofött barn - Imre Kertez
Även här en Nobelpristagare - anledningen till att jag läste. Kaddish är alltså den judiska bönen för de döda - om jag nu har förstått det hela rätt. Hela boken är en självömkande monolog utan handling. Blä.
 
 

Vill ni ha fler boktips? Hör av er såklart!

Inga kommentarer: