söndag 3 januari 2016

Böckerna 2015

Varje år delger jag er några av de böcker som jag läst under året. I år har jag valt ut åtta favoriter som skiljer sig ganska mycket från varandra. De är alla magiska, fast på olika sätt. Om du väljer att läsa dem så kommer du inte att ånga dig, det kan jag lova.


 
Betraktaren handlar om en ung man (Patrick) med Aspergers syndrom som väljer att läsa en kurs i anatomi. Han är besatt vid tanken på döden som en dörr som bara öppnas åt ett håll. Boken har även ett antal sidohistorier som hjälper till att föra handlingen framåt. Den är skriven på ett till synes ganska enkelt sätt men har ett djup som man inte märker av förren en bit in i historien.

 
Älskade är skriven av Nobelprisvinnande Toni Morrison och när man läser denna märkliga historia så förstår man varför. Den är hemsk och varm och nära och avlägsen på samma gång, fylld av känslor man inte ens vill veta att dom kan finnas.
Bokens huvudperson är den svarta kvinnan Sethe i 1860 och-70-talets Amerika. Hon är en förrymd slav som hellre ser sitt barn dött än fast i slaveriets bojor. Dottern fick aldrig något namn utan kallades bara för "Älskade" och blir mer än en skugga från det förflutna, både för Sethe och hennes levande dotter Denver.
 
En av årets favoriter! När man läser på baksidan av denna bok så blir man nästan avskräckt, den verkar närmast torr och tråkig, men om man ändå väljer att ge sig på denna lite invecklade bok så blir man allt annat än uttråkad. Ett underbart, nyanserat språk och en berättarteknik som fångar från första till sista sidan.
Josef Kaplan är den tjeckiske tangodansören som rör sig genom Europa till Nordafrika och tillbaka till Europa, där han till sist, anklagad för spioneri, drar sig tillbaka till ett sanatorium dit det kommer en mystisk man vid namn Ramon. 

 
To kill a mockingbird  eller Dödssynden som den heter i svensk översättning räknas till en av vår tids klassiker. Den är berättad ur ett barns perspektiv och ger hela berättelsen en annan synvinkel än den man som läsare är van vid. Språket blir ändå inte barnsligt utan istället rättframt och logiskt, färgrikt och tydligt. Jag vill inte gärna kalla boken för "lättläst" då jag tycker att det ger en förenklad bild av historien, men att läsa den gick som ett rinnande vatten...


 
Årets Stephen King! En helt annorlunda bok mot vad King vanligtvis skriver, men för den skull inte ett ögonblick sämre. Detta är en deckare och del ett i vad som skall bli en serie om en polis. Dock långt i från de "vanliga" kriminalromanernas förutsägbarhet och King briljerar - som vanligt.
 

 
Åh, orden kan inte beskriva Kristian Gidlunds dagboksanteckningar från den sista tiden i hans liv som cancerpatient. Läs, läs, läs!

 
Konsten att höra hjärtslag utspelar sig i Burma. En storslagen kärlekshistoria som aldrig blir jolmig eller kvävande. En berättelse om hur öden formas, hur liv förändras och hur kärleken övervinner allt.

 
Harriets storebror är död. Harriet var nyfödd när det hände men är nu tolv år och bestämmer sig för att själv börja utforska broderns död.
Det låter som en mörk variant av någon "Lassemaja-bok", men den är långt därifrån! Skriven ur en 12-årings perspektiv men mogen, skarp och mångbottnad.

Tja, det var det. Jag har läst ca 70 böcker till under året, vill du ha fler boktips så hör av dig!

Inga kommentarer: