torsdag 31 juli 2014

Mina tankar om träning


Hästar har många användningsområden. Tävling i olika ridsportgrenar, trav, hobbyridning, skogsbruk... Oavsett vilket användningsområde en häst har så tror jag att mångsidig träning är det bästa.

 
Man kanske inte behöver göra allt med sin häst, är den t.ex. inte inkörd och man inte själv är så förtjust i att köra häst - tja, no big deal, eller hur? Men jag anser att man är skyldig sin häst att variera träningen så mycket man kan, och då inte bara inom ridbanans staket/ ridhusets väggar. Man kan dessutom träna samma sak på flera olika sätt. Om bara viljan finns...
Vissa saker tycker jag ska ingå i alla hästars liv. (Ja, jag hårddrar det lite. Såklart finns undantag).
* Konditionsträning. Detta tycker jag görs bäst i skog och mark. Skritt, trav och galopp. "Vanliga" uteritter varvat med intervaller och långa pass. Tycker man att det är läskigt att rida ut får man be om hjälp med detta. Kanske någon kan cykla med? Ett alternativ kan vara att promenera med sin häst i skogen - då får man dessutom själv motion - men det blir lite begränsande tempomässigt. Jag tycker också att man skall försöka rida på olika underlag, skogstig, grusväg, asfalt... Förutom konditionsaspekten så är ridning i skog och mark skönt för både kropp och själ för både dig och din häst.

* Styrketräning. I dressyr är det ju mycket styrka men jag tänker även på backträning, sand, vatten, snö. Detta brukar hästarna dessutom tycka är ganska roligt! Vatten kan ta ett tag att vänja sig vid i naturen, men man kan även åka till olika träningsanläggningar och låta hästen gå på skrittband i vatten (Detta brukar dock tyvärr vara ganska dyrt).

* Dressyr/ lösgörande arbete. Alla hästar behöver "komma igenom" med hela kroppen. Vi som ryttare behöver lära oss att rida så att vi hjälper hästen på bästa sätt att få upp ryggen och bära mer vikt på bakbenen. Förutom att detta är det bästa för hästen, du får en mer hållbar häst om den bär dig som ryttare (och sig själv) på bästa sätt. Jag tycker att det är bra att rida för instruktör med jämna mellanrum - detta är väl investerade pengar!

* Tömkörning/ longering. Lösgörande för hästen, variation, lydnad... Du får se hur din häst ser ut när den rör sig och hästen får jobba med sin egen kropp, utan någon på ryggen.

 
* Hoppning/ arbete med bommar/ löshoppning. Det finns ryttare som är verkligt rädda så fort ett hinder kommer upp på ridbanan. Så finns det ryttare som jag, som blir rädd när det kommer STORA hinder på ridbanan. Gillar man att hoppa högt så ska man absolut göra det ibland, gillar man att hoppa lågt (som jag) så är det toppen som gymnastik! De flesta hästar gillar att hoppa, även om en del kan vara osäkra i början. Är man osäker på hoppning själv kan det vara bra att börja väldigt lågt, alternativt be någon annan hoppa hästen de första gångerna. Det finns många bra gymnastikhoppningsövningar att använda sig av, men ta hjälp av instruktör, i alla fall till en början. Att hoppa hinder i terrängen brukar göra under med framåtbjudningen!


Arbete med bommar på marken är nästan mer en del i dressyrträningen än i hoppträningen enligt mig, det är lösgörande och allmänt gymnastiserande. Bommarna kan ligga direkt på marken eller vara upphöjda. Detta skärper hästens uppmärksamhet och den får lyfta ordentligt på hovarna.

Gillar man inte hoppning och/ eller bommar har vi alternativet löshoppning. De flesta hästar gillar det och det är roligt att se sin häst hoppa utan ryttare.
 
* "Off road". Kan väl kategoriseras in under både lösgörande arbete, styrketräning och uteritter. Off road är precis det - gå utanför vägen/ stigen. Väldigt lösgörande då hästen måste lyfta mer på sina hovar samt lyssna på ryttarens hjälper. Rids på kort tygel så du kan hjälpa din häst att hålla balansen, ta förhållningar och halvhalter om den blir för ivrig. Viktigt att ta det lugnt, lägg volter och rid slalom mellan träden. Jag brukar försöka få in lite off road på varje ridtur.

Det var lite om mina tankar kring hästens grundträning. Detta är något jag gärna diskuterar så har du åsikter - hör av dig! Jag vill gärna ta del av andras tankar och lära mig mer!

 

 

lördag 19 juli 2014

Ansvar

I ansvaret för en häst ingår så mycket. Fodring, motion, tillsyn, hovvård, rengöring... Själva ridningen är en ganska liten del av allt man gör för sin häst. Det mesta går av bara farten, jag är så inkörd på allt som skall/måste/bör göras att jag bara gör det. (Jag har dock haft egen häst i väldigt många år) Vissa saker tycker jag dock mindre om att göra. Inte för att det spelar nån roll, det måste som sagt göras ändå, men...
 
* Hämta hö/ halm - och det allra pestigaste- spån. Tråkigt, svettigt. Man vet dessutom att man snart måste göra det igen. Men härligt när förråden är påfyllda!
 
* Fixa staket. Tråkigt. Jag lyckas ALLTID få flisor från stolparna i händerna - även med handskar.
 
* Ta beslut om hästens liv eller död. Detta har jag inte gjort så många gånger, men usch och fy och fan i helvete vad det är jobbigt. Här är jag så glad att jag har Peter som kan stödja mig och hjälpa mig att välja rätt väg när beslutet måste tas.
 
 
Sen, såklart, finns det saker (förutom ridningen då) som jag gillar mer än andra!
 
* Rykta. Prima har helt enkelt bara fått lära sig att gilla detta - hon var inte så förtjust i början. (Nalle, Saffe och Parodie har inga invändningar)
 
* Räkna foderstater. Det är bara kul helt enkelt :-)
 
* Städa bland alla grejor. Varför är det roligare i stallet än inne?
 
Men som sagt, oavsett om det är roligt eller ej så måste allt göras. Allt. För det ansvaret tog jag på mig när jag skaffade häst. Varje dag. Så enkelt är det.
 
 

torsdag 17 juli 2014

Frisyr


Kan detta kanske vara ett alternativ för Prima eller Saffe i vinter? Så man minns de soliga fina dagarna, liksom....

tisdag 15 juli 2014

Visst är dom fina?


Önskar att jag var en sån där kreativ person som kommer på sånt här! (Nu får jag härma istället. Det är iofs också ok)

söndag 13 juli 2014

Mhm, så är det!


Gäller både mig och Prima :-)

lördag 5 juli 2014

Almedalsveckan

Det är nu Almedalsvecka på Gotland. Det är hysteriskt på många plan. Men det är också superkul! Jag tycker om att gå omkring, få informationsfoldrar (jag läser faktiskt de allra flesta), prata med folk, få ta del av deras brinnande intresse och engagemang.

Jag pratade länge med LRF. (Lantbrukarnas riksförbund) Vi diskuterade ekologiskt vs. närodlat, dyrt vs. billigt... De hade en slogan på sitt tält "Att äta billigt kan stå oss dyrt". Jag försöker att mer och mer handla eko, men står det mellan närodlat och eko så blir det närodlat. (LRF håller med mig om detta) Närodlat eko står såklart högst på listan men det är inte alltid så lätt... Vi köper bara svenskt kött trots att det är dyrare. LRF bjöd på mjölk och mjölkdrink och kanelbulle. Jag laddade hem appen "En bonde på köpet" (Gör det!) som hjälper en att hitta livsmedel med svenska råvaror i butikerna. Leverpastej som är förpackad i Sverige kan ha råvaror från Danmark, t.ex. Det är inte alltid så lätt att hitta ursprungsland på förpackningarna... De visade mig vilka märken man kan lita på (Svenskt kött, KRAV, Svanen t.ex.) och gav mig en komposterbar disktrasa :-)




Jag pratade en stund med HRF (Hörselskadades Riksförbund). Vi pratade om teckenspråk i förskolan och värdet av tecken som stöd även för hörande barn. Vi pratade god ljudmiljö och arbetsgivarens ansvar för de anställdas hörsel-hälsa. Det finns så mycket att vinna på en god ljudmiljö, något som jag tycker vi är ganska bra på på min arbetsplats.

Jag pratade också med speciella.com och barnibehov.se. Om barn som behöver assistent/ resurs, om huvudmannens ansvar att ge alla barn en god förskole- och skoltid. Om att det inte finns någon lag som säger att ett barn måste ha en diagnos för att få assistent men att det ofta är så det ser ut i verkligheten. Barn i behov av särskilt stöd måste få det tidigt, inte bara för sin egen skull, utan för hela barngruppens skull...

Förutom detta så tittade jag litegrann på ankan som ruvar i en blomplantering på Donners plats, lyssnade lite när Aftonbladet intervjuade Jimmie Åkesson (Skrämmande. På riktigt skrämmande - på flera plan!), undvek vagnen som det stod "VAGINAKONST" på (Oavsett vad det är så är jag inte intresserad), pratade en stund med Biodlarna (vill bli! Eller rättare sagt - vill att Peter blir :-) ) pratade med samerna som vill rädda den svenska fjällvärlden (vill jag också), fick kaffe med soyamjölk av Nordea... och lite till! Nästa år ska jag planera min ledighet bättre och planera in ett par seminarier, det finns många bra vill jag lova!



Men sist av allt vill jag ställa en fråga. VARFÖR i HELA H-VETE tar man med sig HUNDEN på Almedalsveckan!?! Den ser inget, förstår inget, blir knuffad på, trampad på men får inte försvara sig för gör den det är den LIVSFARLIG och skall avlivas. Nej för fan säger jag, lämna hunden hemma, där har den det så mycket bättre! (INTE i bilen!)